01-04-2014
Борислав Новачков поднесе първата сензация на европейското по борба, свободен стил във Вантаа, Финландия.

На старта в кат. до 65 кг националът бе категоричен срещу олимпийския шампион от Лондон 2012 Тогрул Асгаров (Азербайджан) - 13:5. Съперникът му поведе с 4:0, но Новачков успя да сломи съпротивата му и спечели категорично. В следващия кръг Борислав се справи и с румънеца Джордже Букур, пети от Евро 2012 с 4:3. Но на полуфиналите силите не му стигнаха срещу турчина Сервет Кускун, първи на „Дан Колов" от 2012-а. Там нашето момче падна с 3:6.

Така в следобедния сеанс Новачков ще спори за бронза със словака Болотнюк, а за златото ще излязат Сервет Кускун (Турция) срещу Мохамед Курбаналиев (Русия).

Участието на Асгаров бе и първо след игрите в Лондон.

Виктория Бобева също ще се бори за бронза, след като азерката Ирина Нетреба, от която падна в първия кръг с 4:8, проби до финала в кат. до 58 кг. Нейна съперничка за отличието ще е беларускинята Анастасия Хучок, еврошампионка от 2013-а.
А титлата ще си оспорват Нетреба и рускинята Виктория Жолобова.

Поражение претърпяха останалите ни двама представители в днешния ден.
Световната шампионка за девойки Елица Янкова (48 кг) се препъна на старта пред Фредерика Петерсон (Швеция) с 4:7. На полуфинала скандинавката бе туширана и така българското участие приключи. За златото ще спорят Мария Стадник (Азербайджан) и украинката Наталия Пулковска.

В кат. до 97 кг Любен Илиев започна с успех срещу турчина Ялдъръм - 5:2, но после загуби от молдовеца Николае Кебан. Съпърникът му падна в следващия кръг и така участието на бронзовия медалист от Евро 2013 също приключи. Титлата ще си оспорват Хетаг Газюмов (Азербайджан) и Абдусалав Гадисов (Русия).


Още снимки в секция ГАЛЕРИЯ