21-02-2014
Над 60 призьори от големи първенства ще излязат на тепиха на турнирите по свободна и класическа борба „Дан Колов" и „Никола Петров" в зала „Универсиада". Сред тях са и 8 медалисти от олимпийски игри. Схватките са от утре до неделя.

В свободния стил отборът ни ще бъде воден от бронзовите олимпийски медалисти Радослав Великов (61 кг), Кирил Терзиев (74 кг) и световния вицешампион Владимир Дубов (61 кг). В класическия треньорският щаб е заложил на № 1 в света Христо Маринов (85 кг), европейският вицешампион и носител на пояса на „Никола Петров" за миналата година Владислав Методиев (98 кг). Дебют пред българска публика ще направи натурализираният у нас украинец Константин Стас (66 кг).

Заради здравословни проблеми надпреварата ще пропуснат трима асове при класиците.

Световният и европейски шампион Иво Ангелов още не е напълно възстановен от операция на носа, която претърпя малко след Нова година. Все още леки болки в рамото усеща и №1 на планетата Елис Гури. Преди по-малко от година той също претърпя хирургическа интервенция. Явор Янакиев пък преди 10-ина дни на тренировка удари ухото си, получи възпаление, което още не е отшумяло.

„Заложили сме и на много млади момчета, а след това състезание до голяма степен ще има яснота и за отбора ни на европейското - каза Армен Назарян, старши треньор на класиците. - В кат. до 59 кг наскоро на силния турнир „Подубни" в Русия Александър Костадинов направи много добри борби и завърши трети. Очаквам и тук да се представи добре. Именно между него и Иво Ангелов, според моментното им състояние, ще видим кой ще участва на европейското и кой на световното. Същото е и положението в тежка категория до 130 кг, където на тепиха ще излязат възстановеният от травма Любомир Димитров и Милослав Методиев."

„Ние също сме заложили на млади момчета - обяви Валентин Райчев, старши треньор на свободния стил. - Ще имаме и много опитни състезатели. Очакваме медали и в кат. до 61 кг, където са Владимир Дубов и Радослав Великов, както и от силната за нас категория до 74 кг - от Кирил Терзиев, Леонид Базан."

При жените фаворити за отличията са световната вицешампионка Тайбе Юсеин (63 кг), световната шампионка за девойки Елица Янкова (48), както и еврошампионката за девойки Миглена Селишка (48 кг). Потенциал за отличия имат още Мими Христова (55 кг), Джанан Манолова (63 кг).

"Тайбе получи лека контузия на турнира "Дейвид Шулц", но тя вече отшумява и смятам, че ще можем да разчитаме на ней", обяви, Серафим Бързаков, старши треньор на женския ни национален тим.

Петкратната световна и европейска шампионка Станка Златева продължава подготовката си, но още не е готова за състезания.

Схватките започват утре в 9 ч, а официалното откриване на турнира е в 17,30 часа.

В надпреварата участие ще вземат 320 състезатели от 34 страни.

Програмата, българските състави и страните участнички може да видите в прикачения файл ТУК

По-изявените чуждестранни състезатели може да видите ТУК