30-01-2014

Стоян Добрев е новият старши треньор на националния отбор на Сърбия в класическата борба. Договорът на българския специалист е до олимпийските игри в Рио през 2016-а. Още следващата седмица Добрев ще започне работа с тима на съседите.

"Разбира се, че има условия към мен - разкри наставникът. - Медал от голямо първенство."

Точно 12 години селекционерът бе асистент на Братан Ценов в националния ни тим. И има дял в световните титли на Армен Назарян, Николай Гергов, Явор Янакиев, Христо Маринов и Елис Гури. Но след неуспешното представяне на олимпиадата в Лондон 2012 целият треньорски щаб бе освободен. Добрев ще продължи ангажиментите си и в швейцарския клуб "Айнциделн".

През миналия сезон само за 4 месеца той изкачи отбора от втора в първа лига след 13-годишно отсъствие.

"Всъщност сърбите влязоха в контакт с мен, когато бях в Швейцария, и впоследствие станахме шампиони във втора лига - допълни наставникът. - Бяха много настоятелни. За поста имаше сериозни претенденти - от Русия, Грузия и други страни. Но те предпочетоха мен, което е голям престиж и признание за родната школа." В периода, когато са били част от Югославия, сърбите са се радвали на олимпийски шампиони, но сега не впечатляват. "Имат много добри юноши и няколко класни мъже, засега с това започваме и се надявам да пробием до медалите", обяви Добрев.