20-11-2013

Великият Петър Киров отпразнува 50-годишнина от спортния си път. За първи път на подобно честване, вместо него да наградят за десетките му медали, двукратният олимпийски шампион отличи с почетни плакети всички, допринесли за неговото израстване, пише "Труд". 

Започна с първия си треньор в Ямбол Панталей Боев, последваха го Димитър Добрев в НСА и Филип Кривиралчев в националния отбор. Не забрави и Михаил Ангелов, наставника, с когото за първи път излиза на турнир в чужбина - в Баку през 1965 година.

"Бях изненадан от първата ни среща - казва Боев. - Без да съм му показал нито една хватка, го пускам на тепиха, а той наред започва да бие. Беше с голяма амбиция и воля, винаги почваше с едно темпо и така завършваше борбата. Талант!"
"Е, в началото техниката ми беше малко примитивна, дори в националния отбор ми се присмиваха - призна шампионът. - Но след това много съм се учил, гледал, но никога не съм копирал или имитирал. Имах творчески подход към това, което не можех да компенсирам с друго."

Петър Киров персонално награди и представителите на медиите, отразявали през годините успехите му.
"Най-трудно ми беше на олимпиадата в Мексико - спомня си проф. Киров . - Тогава все едно се борех два пъти с всичките ми 7 съперници. Веднъж - да ги победя, и втори път - да не им дам нито точка."

Отличени бяха и ректорите в Спортната академия. През цялата си кариера в академичните среди проф. Киров е работил с 8 от тях. "При една защита, ако се явиш и кажеш, че на 21 години започваш със спорт, както е при Петър Киров, и станеш два пъти олимпийски шампион - няма кой да ти повярва", пошегува се проф. Светослав Иванов, един от бившите ректори на НСА.

Поздравителен адрес до шампиона прати президентът на родната федерация по борба Валентин Йорданов, който е в чужбина. А шефът на европейската централа по борба Цено Ценов разкри, че Петър Киров ще бъде отличен и от Международната федерация (ФИЛА).
"Петър Киров е фактор в световната борба, участва в няколко комисии, постоянно е канен за лектор на международни семинари - каза още Ценов.- А когато човек е фактор, той винаги оставя неизлечими следи след себе си."

Печели 52 медала от големи първенства

В славната си кариера Петър Киров печели 52 титли от големи първенства в класическата борба. Два пъти триумфира на олимпийския връх (Мексико '68 и Мюнхен '72) в кат. до 52 кг. В баварската столица бие 7 световни шампиони, без да им даде точка, а на почетната стълбичка става първият българин, награден от президента на МОК - Ейвъри Бръндидж (САЩ). Три пъти е световен шампион (Едмънтън '70, София '71 и Катовице '74), четири пъти е №1 в Европа (Минск '67, Берлин '70, Мадрид '74 и Санкт Петербург '76).

Той е първият носител на златния пояс "Никола Петров" и е рекордьор по спечелени титли в този най-стар турнир на Европа - 11. Два пъти е избиран за спортист № 1 на България (1971, 1972). Твърде късно почва да се занимава с борба - чак на 21 г