15-11-2013

Международната федерация по борба (ФИЛА) реши да повери домакинството на Самоков за европейското първенство по борба за кадети през 2014-а.

На тридневна инспекция у нас бе Акролджан Рузиев (Узбекистан), член на Бюрото на ФИЛА, който остана особено удовлетворен от условията, предлагани в града. Състезателите, членовете на ФИЛА и гостите ще бъдат настанени в курорта "Боровец". 

Шампионатът е от 6 до 12 май.

Кандидати за първенството бяха още София със зала "Универсиада" и Варна с Двореца на спорта, който обаче се оказа, че ще е в ремонт по същото време.

По време на визитата Рузиев се срещна със зам.-министъра на спорта Йордан Йовчев. На срещата присъстваха президентът на Европейската централа по борба и член на Бюрото на ФИЛА Цено Ценов, както и генсекът на родната федерация по борба Валентин Савов.

Европейското първенство ще е и квалификация за младежките олимпийски игри в Нянджин (Китай) от 25 до 27 август. Финалистите в 5 от 10-те категории във всеки стил ще вземат квоти. 

Самоков за втори път е домакин на първенство от такъв ранг. Преди 3 години той посрещна европейското за юноши и девойки.