24-10-2013
Олимпийският, 7-кратен световен и 7 пъти европейски шампион Валентин Йорданов отново се изправи срещу сборная, но този път, за да връчи отборната купата на Русия на световните игри по бойни изкуства в Санкт Петербург, пише "Труд". Шефът на родната федерация е ВИП гост на надпреварата. Руснаците прегазиха сборен отбор на света с 6:1 в класическия стил.

Единственото им поражение дойде в кат. до 60 кг, в която дебютантът в тима Лабазанов поведе с 3:1 срещу Паленски от Беларус, но извади рамо и схватката бе прекратена. Най-убедителен за сборная бе олимпийският вицешампион Тотров, победил с технически туш - 9:0.

В петък е битката в свободния стил. За отбора на световния тим ще се борят двама българи - бронзовите олимпийски медалисти от Пекин 2008 Радослав Великов (60 кг) и Кирил Терзиев (74).

При жените Русия се предвожда от първата и единствена златна олимпийска медалистка в борбата Наталия Воробьова, която на финала в Лондон победи Станка Златева в кат. до 72 кг. В навечерието на игрите руснаците засвидетелстваха уважение към шампионката, като откриха неин паметник в Санкт Петербург. Досега България има 3 медала на игрите. В самбото Галя Иванова (48 кг) и Калина Стефанова (56) се окичиха със сребро, а Стилиян Георгиев (85 кг) взе бронз в сумото.

За отличията в Санкт Петербург спорят около 2000 бойци в 15 спорта от 100 страни