08-10-2013
Иво Ангелов прегази конкуренцията и за спортист на месеца в традиционната анкета на пресклуб "България". Световният шампион в класическата борба събра абсолютно мнозинство - 25 гласа от всичките 25 гласували редакции, с което оглави класацията за септември.

Така за втори път през тази година Ангелов печели месечната анкета. През март той отново стана първи, след като спечели и европейската титла. Националът е и единственият наш спортист, който става европейски и световен шампион през 2013-а.

"Това е най-успешната ми година - призна Ангелов. - Благодаря на целия треньорски щаб, на федерацията по борба, както и на министерството, които положиха всички усилия да ни осигурят добри условия за подготовка."

За втори път през тази година селекционерът на националите Армен Назарян спечели треньорската анкета с 12 гласа, а наставникът на волейболистите Камило Плачи събра 10 гласа. Три вота получи треньорът на футболния "Лудогорец" Стойчо Стоев.
Назарян печели анкетата и през март.

"Безкрайно съм щастлив за това признание - каза Назарян. - Защото тази анкета съм печелил като спортист, а сега вече и като треньор. А моят състезател Иво Ангелов, който ми помагаше навремето като спаринг партньор, сега аз му помагам да извърви своя път до върха. И ако така продължава няма кой да го бие и по пътя му към олимпийското злато."

Милчо Радуловски, помощник треньор на националния отбор, разкри че Назарян два дни преди световното е прогнозирал титла за Ангелов.

"На последната тренировка за финал се бориха Иво Ангелов с Армен - разкри Радуловски. - Като приключиха Армен ми каза: "Ако Иво така се бори и на световното ще стане шампион - няма кой да го спре."

Валентин Савов, генерален секретар на БФ Борба, разкри че преди ден федерацията е имала среща с ръководството на спортното министерство. На срещата еса били дискутирани новите условия за финансиране на федерациите, които министерството смята да въведе от 2014 г.

"Планират програмата за финансиране вече да е за 3 години, като всяка година ще се подписват договори - каза Савов. - Разбира се, и всяка година спортовете ще се отчитат за свършеното. Спортисти и треньори ще са на договори към министерството. А бюджетът ще бъде според нуждите ни. Не може да ни дават финансиране за 100 дни и да работим на парче. Освен това в един олимпийски цикъл съвсем нормално е да изпробваме млади състезатели, а не да пускаме опитни на европейското само защото трябва да спечелят медали, за да осигурят финансирането на спорта. Имаме обещания, че това ще се случи от 2014-а, но дали ще стане..."

До края на годината националите ще имат лагер на Белмекен, а шампионът ще има 3 седмици почивка, след което ще поднови и срещите си в германската бундеслига.