03-10-2013
Тайбе Юсеин спечели единствения медал за България при жените от Световното първенство по борба в Будапеща, което приключи в края на миналия месец.

Тайбе загуби на финала в категория до 59 килограма от унгарката Мариана Шастин, която я съкруши и по-рано през годината на Европейското първенство.

В специално интервю за Sporta.bg Юсеин сподели, че горчивината от поражението на финала продължава да я преследва, но все пак отчита важността на спечеления медал за страната ни.

Нейният треньор (който работи с нея близо 10 години) Сава Семков заяви след Световното, че Тайбе е подходила тактически неправилно във финалната си битка, но преди нея е прегазила всички съпернички.

Самата Юсеин сподели пред Sporta.bg, че психическата ѝ нагласа не е била на ниво и поради тази причина се е стигнало до ново поражение от Шастин.

Независимо от загубата на финала, Тайбе Юсеин е перлата, диамантът на българската женска борба и със сигурност в бъдеще ще ни радва с титли.

Ето как световната сребърна медалистка отговори на въпросите на Sporta.bg:


- След като измина известно време от Световното, още ли си предимно разочарована от изпуснатата титла или можеш да се зарадваш от спечеления медал?

- Горчивината от загубата си стои все още и още дълго време ще изживявам тази загуба, но все пак се радвам и на медала.

- Мариана Састин отново успя да те победи, но отново не категорично - мислиш ли, че имаш психологически проблем във финалите?

 - Не бих казала, че всичките ми финали са били еднакви, но може би точно в този проблемът беше психологически.


 - Настроена ли си за реванш, искаш ли отново да се изправиш срещу нея на тепиха или просто държиш да се окичиш със злато?

 - По пътя към златото ще търся реванш не само от Мариана Шастин, но и от други съпернички, от които съм губила инфарктно.

 - Сподели наскоро, че имаш лошия навик да губиш в последните секунди, след като си водила в резултата. На какво се дължи това според теб?

 - На това, че бързам да приключа срещата. Предприемам атаки, което не винаги се оказва правилен избор, защото допускам необратими грешки.

 - Ти единствена от жените спечели медал, как би определила представянето на отбора на световното?

 - Съжалявам за моите съотборнички. Подготовката ни беше на ниво, като цяло по нищо не отстъпваха на съперничките си. Просто не успяха да реализират възможностите си.


 - Как ще протече подготовката за европейското и достатъчно време ли имаш за почивка?

 - Скоро започва подготовката за новия сезон. Европейското първенство е далеч, предстоят ни лагери и международни турнири. Три седмици достатъчно време ли е за почивка? (усмихва се)

 - Каква е разликата между световното и европейското, защото в твоята категория като че ли най-силните са от Стария континент?

 - Състезателките от другите континенти не са за подценяване, но като че ли наистина европейките си разпределят медалите в категорията.

 - Какво си пожелаваш до края на 2013?

 - Пожелавам си да съм жива и здрава и успешно да започна подготовката.