25-09-2013

Президентът на Българската федерация по борба Валентин Йорданов остана доволен от представянето на борците ни на световното първенство в Будапеща (Унгария). Там България завърши с три медала - златен на Иво Ангелов (60 кг класически стил) и сребърни на Владимир Дубов (60 кг св. стил) и Тайбе Юсеин (59 кг). След края на състезанието Йорданов говори пред в. "7 дни спорт" за българското участие, новите правила и промените, които остава да се направят след решението на МОК борбата да остане част от олимпийската програма.

- Доволен ли сте от представянето на българските борци на световното първенство?
- Доволен съм. Успяхме да вземем златен медал, а имаме и две втори места. Можехме да вземем и още няколко медала, но в едно състезание винаги има загубили и победители, стават изненади. Хубаво е, че нашите състезатели показаха, че могат да печелят медали.

- Къде можеше да вземем повече?
- На всички наши състезатели, които отпаднаха от борбата за медалите, не им достигна малко повече воля за победа. Силите са много изравнени. Новите правила дават възможност на по-техничните състезатели, тези, които са по-активни по време на срещата, да печелят. Нашите започваха активно, но в средата на схватките, когато е най-важно, не успяха да се докажат. Но времето е пред тях и смятам, че до следващото първенство тези грешки ще се отстранят

- Имаме ли проблем в свободната борба, където някои от състезателите са на сериозна възраст?

- Има млади състезатели, които все още не са за мъжете. Смятам, че до година-две ще влязат в отбора и ще са конкурентни на състезателите от това първенство. Имаме и контузени участници. Знаете, че в нашия спорт една контузия те вади за шест месеца или една година. Очакваме през следващата година Станка Златева да се завърне, също така Елис Гури, разчитаме на Базан, Радослав Великов и Михаил Ганев, който претърпя операция.

- Какви са договорките със Станка Златева?
- Тя тренираше, но не беше готова за това първенство. Очакваме да се бори на европейското догодина.

- Мнението ви за новите правила? Като че ли борбата стана много по-атрактивна за гледане.
- Така е. Много мои приятели от другите държави също се изказват положително за новите правила. Както на тях, така и на нас повече ни харесва да има интересни схватки и до последно да не се знае кой ще е победителят. Има още неща да се изчистват и това ще стане с времето.

- Добре ли се отразяват тези промени на нашия тип борба?
- За нас новите правила са по-благоприятни, защото нашата школа е с много хватки и прийоми
Някои от състезателите все още не са готови за тези правила, но до година-две ще влязат в правилата и ще се борят за медали.

- Какво още да очакваме като промени?
- Очакваме първо да приемем шестте категории и вече една категория ще е в два дни - в първия ще се борят в първите кръгове, на другия ден ще са финалите. Виждате и тук, че има състезатели, които се борят много силно в две-три срещи и след това са много уморени и не могат да показват това, на което са способни. Само в първия ден няма да има финали и така първенствата ще бъдат по-интересни.

- Как видяхте конкуренцията от другите държави?

- Направиха ми впечатление борци от страни като Северна Корея и Индия. Те показват стил, който е интересен за публиката - по-атрактивен и с повече хватки. Състезателите от тези страни показаха, че са по-мотивирани за победа. Като цяло борбата доказа, че заслужава да е в олимпийската програма. Участват много държави, а над 20 страни взеха медали. Това показва колко интерес има към този спорт по света.