24-09-2013

Треньорите ни дадоха много добра оценка за представянето на борците ни на световното в Будапеща.
В класическия стил Иво Ангелов триумфира с титлата в кат. до 60 кг, а сребро взеха Владимир Дубов (60 кг) в свободния стил и Тайбе Юсеин (59 кг) при жените.

"Иво много ни вярваше и ние вярвахме в него - заяви старши треньорът на класиците Армен Назарян. - Съжалявам, че останалите момчета не успяха да реализират възможностите си. Имаше и много съдийски грешки, отделно още технически трябва да поработим върху някои детайли. А състезателят ни в категория до 55 кг Александър Костадинов прекалено много сваля килограми - по 10-12 кг преди всяко състезание. Нищо не яде и плаче, това е нечовешко. Просто не искам повече да страда..."

"Разбрах, че русканък Куйлаков е поискал реванш за загубата си на финалите - на европейското и сега на световното, готов съм за това - каза шампионът. - Малко ще му е трудно, ще трябва доста да ме догонва."

Назарян изрази задоволство, че от възможни 7 златни медала само два са били спечелени от състезатели на Европа, като единият от тях е за България.

"Проблемът е, че нямаме качествени кадети, юноши, на които да разчитаме, иначе условията да подготовка при мъжете сега вече са добри ", каза още селекционерът.

Валентин Райчев, старши треньор на свободната борба, изрази разочарованието си от представянето на Кирил Терзиев, който не успя да влезе в спора за медалите .

"Той просто подцени френския си съперник, с когото бяха тренирали по-рано - каза Райчев. - А иначе еспериментът с ветераните - Иван Джорев и Николай Паслар се оказа неуспешен. Разчитахме, че при добър жребий те могат да стигна по-напред, но няма как на световно да си избираш съперниците си. Въпреки това ще разчитаме на тяхната помощ в подготовката, тъй като те за опитни борци, медалисти от големи първенства, а сега се занимават и с треньорска работа. А световният вицешампион Владимир Дубов отлично се бори до финала, но в решителната среща допусна някои грешки, които му костваха и титлата. Но с времето ще изчистим и тях."

Самият Дубов призна, че до финала е бил максимално концентрирал и е дал всичко от себе си, но в последната битка сякаш се примирил, че това са му възможностите. "Следващият път няма да е така", каза Дубов, който тази година стана и втори в Европа.

"Тайбе Юсеин бе безкомпромисна до финала, но в мача за златото сякаш псичихески не издържа - коментира представянето на жените селекционерът на отбора Серафим Бързаков. - Освен това имам и претенции към съдийството, които в решителните моменти подкрепяха нейната съперничка. Тайбе беше по-добра и заслужаваше да спечели."

За световната шампионка за девойки Елица Янкова (48 кг) наставникът каза, че прекалено много състезания са й се събрали и умората си е казала думата в Будапеща. Тя отпадна рано и не успя да пробие до финалите.

"Повечето момичета са млади и радващо е, че в тях има много потенциал, на който ще разчитаме след няколко години", допълни Бързаков.

На срещата с медиите присъства и генералният секретар на БФ Борба Валентин Савов.

"Първенството беше изключително тежко - каза Савов. - В спора за медалите се появиха страни, които до преди няколко години изобщо ги нямаше на картата. Затова е радващо, че отново сме сред медалистите."

До края на годината се очаква Международната федерация по борба (ФИЛА) да обяви и новите категории, които трябва да бъдат по 6 в трите стила.