23-09-2013

Бившият треньор на националния отбор Желязко Димитров пред чиито очи израства световният вицешампион в свободната борба Владимир Дубов:

"У Владимир има много голям потенциал и тепърва ще го развива - каза Желязко Димитров за сребърния медалист от световното в Будапеща. - Основните му оръжия са хвърляне с хващане на двата крака и хвърляне с хващане на единия крак, носене, кръстачка. Но му трябва още шлифовка, доусъвършенстване на техниката. И сега, ако е втори на европейско и световно, догодина това място не бива да го задоволява. Той можеше да стане и първи сега, но сякаш нямаше мотивация. Той е от тези състезатели, които, ако са долу и в един момент стигнат определен връх смятат, че това са им възможностите и се задоволяват с постигнатото. В Будапеща Владимир направи много силни срещи, беше с класа над Иван Гуйдя, от когото загуби на последния турнир в Полша... И с общи усилия смятам, че може да постигнем още по-големи успехи. Когато се захванах да работя с Владимир повечето специалисти го бяха отписали, казваха, че е борец за републиканско ниво. А на мен той ми направи изключително впечатление. Единствено Цено Ценов, президент на Европейската централа по борба, ме подкрепи и ме насърчи да работя с него. И се радвам, че не сгрешихме. Резултатите от нашата работа вече се виждат."

Сава Семков, който почти 10 години, работи със световната вицешампионка Тайбе Юсеин и под чието ръководство тя печели голяма част от медалите си досега.

"Тайбе отдавна е готова за златен медал, но сякаш на финала в Будапеща тактически не подходи правилно - казва Сава Семков. - Иначе до финала направо ги прегази. А на финала съперничката й физически бе по-здрава, но Тайбе я превъзхождаше с техника. За някои от техниките съм работил и моделирал с нея преди 2-3 години. Малшанс. Всъщност понякога се случва много добре подготвени борци да не вземат и медал. А Тайбе е нашата перла, диамант, от който тепърва ще чакаме титли."