22-09-2013

Иво Ангелов е новото златно момче на българската борба след триумф в кат. до 60 кг на световното в унгарската столица, пише "Труд".

На финала в "Ласло Пап арена" 28-годишният ни ас торпилира Иван Куляков (Русия) с 3:2 след като губеше с 0:2. Минута преди края българинът изригна победно, след като почти през цялото време държеше пулса на схватката. Двубоят бе повторение на еврофинала от април в Тбилиси 2013, когато пак Ангелов ликува.

След края новият властелин на категорията се хвърли в сърцето на българската агитка от около 50 фена, после прегърна президента на федерацията Валентин Йорданов взе трибагреник, с който направи почетна обиколка.

Ангелов започна сеанса със закуска за шампиони - 7:0 над Лопес (Колумбия) за 2,12 мин. Последва малко по-дълга игра на "Том и Джери" със сърбина Фрис - пак 7:0, но за двойно повече време. И в двете срещи българинът показа мощ и мини изложение на "носене през мост" като с един захват правеше успешни серии от тази хватка.
Полякът Барсегян имаше победа през 2009-а над Ангелов и сега на 1/4-финала излезе сякаш с нож между зъбите. Битката се реши едва последната минута, когато при 4:4 с убийствено темпо и атаки от стойка Иво доказа класата си - 8:4.

Голямото изпитание дойде на полуфинала - на азиатското предизвикателство Сунг Во. Южнокореецът се движеше по тепиха като котка по горещ ламаринен покрив. Ангелов поведе с 1:0 след минута борба и до края двамата си разменяха надмощие и се измъкваха от всевъзможни ситуаци. И като по чудо резултата се запази и така България взе трети медал на световното след среброто на Владимир Дубов (60 кг) в свободната борба и на Тайбе Юсеин (59 кг) при жените.

Вицешампионът от Евро 2013 Владислав Методиев (96) имаше малшанса жребия да го изпрати в "сандвича" на фаворитите за златото Алексанян (Армения) и Забади (Иран). Там националът не успя да направи чудо и след успеха над Гжибицки (Полша) с 8:2 на старта загуби първо от арменеца на 1/8-финал и после от иранеца в репешажите.
Световният ни шампион от Москва 2010 Христо Маринов (84) видимо "нямаше ток" и още на 1/16-финалите при 0:0 падна с туш от Асакалов (Узбекистан) за 5,02 мин.