21-09-2013
Никога няма да съжалявам, че съм дошъл в България -  казва борецът пред "7 дни спорт".

Владимир Дубов е сред малкото успешни наши спортисти през тази година. Само в рамките на 6 месеца борецът в кат. до 60 кг свободен стил успя да спечели сребърен медал от европейското първенство в Тбилиси (Грузия) и от световното в Будапеща (Унг), което върви в момента. Така той стана поредният бесарабски българин, който идва, за да печели медали, и по-важното - показва, че го прави за България.

Историята на Дубов и семейството му с България започва много отдавна. През войните по време на голямото преселение на българи към Молдова и Украйна роднините на настоящия борец избират същия път. Така те свързват старозагорското село Полски градец с украинското Димитровка (на бълг. Динджелер), където в момента живеят предимно бесарабски българи. Много години след това на бял свят се появява и Владимир Дубов. Когато решава, че ще се занимава с борба, той се пробва в украинския отбор, но там конкуренцията е зверска. Дубов трябва да избира - по-ниска категория и сваляне на 10 кг преди всяко състезание, или идване в София.

- Аз съм от българско село в Украйна. И сега от Динджелер и Полски градец си ходят на гости. Там се борех на 55 кг и свалях по 10 кила преди състезание а на 60 кг беше вторият от олимпийските игри и нямаше как да го премина. Казаха ми, че тук Гуйдя ще спира и да идвам в България. Дойдох с жена си през 2009 г. Мисля си, че никога няма да съжалявам за това решение. Всичко ми харесва. Тренираме си, борим се, пък каквото стане - признава Дубов.
Въпреки че вече се бори за България и живее в София, Дубов няма как да скъса с корените си. В Динджелер живеят родителите и всичките му роднини. Затова борецът използва всеки удобен случай да се прибере у дома, където му е най-добре.

- За щастие това сега не е проблем. Запаля колата и съм там.
Ходя си до село.
Там са майка ми, баща ми и други роднини - споделя борецът. Няколко минути след спечелването на сребърния медал в Будапеща дава интервюта, събира поздравления, дава допинг проба и няма време да се чуе с майка си, която му честити и му пожелава успех с есемес.

Мечтите на Дубов са простички. След като два пъти остава в подножието на върха, той ще търси златото още през следващата година.
„Замислил съм да имам дете, искам и златния медал. Ще видим кое ще дойде първо", отбелязва Дубов.

Ще се жени за радиоводеща

След двата медала от големи първенства тази година за Дубов е време да обърне малко внимание и на личния си живот. Борецът признава, че съвсем скоро ще сключи граждански брак с половинката си Дина. Двамата вече мислят и за дете, но борецът не обича да казва хоп, преди да скочи.

Освен вкъщи съвсем скоро двамата може да се виждат и по работа. В момента Дина учи последната година радиожурналистика в Софийския университет, но Дубов се шегува, че тя няма да се ползва със специални привилегии.
- Ще видим как ще се развият нещата. В момента тя учи и след това ще започне практика като радиоводеща. Дори се помайтапих преди първенството, че като спечеля медал, няма да й дам интервю - отбелязва Дубов.

Специалистите: Готов е за първото място
Според всички треньори и хора от борбата, които гледаха Дубов в Будапеща, този сребърен медал не е всичко, което може борецът. На финала той загуби от Чеченския тигър Бейхан Бекхан Гойгереев, който е новата звезда на Русия в тази категория.

- Той е в силите си, на 25 години е. Трябва да продължава напред и да не си мисли, че като е стигнал финал, е добре, защото е вързал медал, а да търси цвета на медала, който заслужава - смята треньорът на борците в свободния стил Валентин Райчев.
На същото мнение и е шефът на европейската борба Цецо Ценов, който има забележки от представянето на Дубов във финала. Там той поведе с 2:0, но допусна грешки във втората част и изтърва златото.

- Независимо от медала на Дубов аз имам резерви към него за представянето му във финала, защото той е борец от световна класа и има потенциала не само да взима медали, а да се бори за титли - сигурен е Ценов.