20-09-2013

Александър Костадинов може да претендира за най-трагична фигура сред близо 800-те участници на световното по борба, пише "Труд".

Представителят ни в най-леката категория в класическия стил води нечовешка битка с килограмите, за да мине кантара при 55-килограмовите. "Ще умра!" казвал най-често двукратният №1 в света при юношите в самолета за Будапеща. Зам.-министърът на спорта Йордан Йовчев сподели, че се уплашил от състоянието на бореца по време на съвместния им полет до Унгария.

"Няма страшно, от сваляне на килограми никой не е умрял - заяви наставникът на националите Армен Назарян, минавал десетки пъти през подобен ад. - Сега е тежко, но после остават само спомените за волята и за мъките около влизането в категорията."

За съжаление Костадинов мина кантара след продължило близо две седмици ударно отслабване, но явно не успя за 20 часа да се възстанови за битката. И още в I кръг взе грешни решения срещу Чобану (Молдова), победител от турнира "Никола Петров". Неочаквано при 3:6 Костадинов бе контраатакуван и загуби с туш за 2 минути. По-късно молдовецът бе "хвърлен зад борда" от Татаринов (Русия) и българинът не получи шанс дори за репешажите.

Същата съдба сполетя и последната ни представителка при жените - Елина Васева (67 кг). В равностоен сблъсък тя отстъпи на Кукшина (Русия) с 3:5. Силите на съперничката й обаче стигнаха дотук и още на 1/8-финала Фокен (Германия) я елиминира. В отсъствието на петкратната №1 на планетата Станка Златева в тежката категория олимпийската шампионка Наталия Воробьова (Русия) громи конкуренцията - 4 туша за по-малко от минута до снощните финали. Преди тях броя на страните с медали скочи на 22 при 86 държави - участнички.

Министърът на спорта награди Тайбе Юсеин

Организаторите на световното направиха жест към спортния министър на България проф. Мариана Георгиева, като я включиха в церемониите по награждаването на призьорите. В зала "Ласло Пап спорт арена" тя връчи сребърния медал на Тайбе Юсеин в кат. до 59 кг.

Златото за №1 в света унгарката Мариана Шаштин получи от шефа на местната федерация Чаба Хегедюш. Олимпийският, световен и европейски шампион през 70-те години в класическия стил сега е член на Изпълкома на Международната федерация по борба (ФИЛА) и представител на мощни световни концерни в Унгария. Под прожекторите той джентълменски целуна ръка на Георгиева, която през деня емоционално проследи и петте двубоя на Тайбе.

В Будапеща спортният министър на България и нейният заместник Йордан Йовчев имаха две официални срещи. Първата бе с президента ФИЛА - сърбина Ненад Лалович, както и с д-р Ищван Шеничко, държавен секретар по въпросите на спорта.

Отборът върви по график

България остана без отличие в петия ден на световното, но върви по график. При отсъствието на 4-ма световни шампиони в родните отбори целта е 3-4 медала. Каре отличия националите взеха на миналото световно Истанбул 2011. В Будапеща имаме 2 сребърни медала - Владимир Дубов(60 кг) и Тайбе Юсеин (59). В класическата борба прогнозите са за поне 2 подиума за националите.