18-09-2013

Съперници и тотален малшанс вгорчиха живота на българите в третия ден на световното по борба в "Ласло Пап спорт арена", пише "Труд".

Кошмарът застигна нашия лагер още на старта, когато Кирил Терзиев (74 кг) сензационно загуби от Лампис (Франция) - 4:5. Нашите имаха лагер с "петлите" преди световното и на базата на спарингите там треньорският ни тандем Валентин Райчев-Георги Янчев не очакваше изненада от конкурента. Но сюрпризът все пак дойде и то... от Терзиев, който, изглежда подцени французина.

"Бронзовият" от олимпиадата Пекин 2008 поведе респектиращо - 3:0 в първата минута. И твърде рано реши спора за приключен.
Скоро започнаха и мъките - 3:1, 3:2 и обрат 3:4 след спорна ситуация, която предизвика протест на щаба ни. Последва видеоповторение на огромен екран от 50 кв. м. И реферите потвърдиха решението си. Това означаваше и нова точка за Лампис - 3:5. Имаше по-малко от 30 секунди до края и французинът го удари на лека атлетика по тепиха. Последва предупреждение срещу него, което обаче не промени адреса на победата.

При жените на 19-годишния си рожден ден световната шампионка за девойки Елица Янкова (48 кг) контузи глезен още в първата част срещу Лукашек (Полша) и накуцвайки загуби с 0:7. При 51-килограмовите Валя Трендева разигра яка битка с Антъни (САЩ), но при 4:4 и нейно превъзходство сгреши фатално - туш 45 секунди преди финалната сирена. Впоследствие и двете ни "екзекуторки" загубиха на полуфинал и така лишиха нашите от реванш в репешажите. А сякаш за да бъде ужасът пълен, американката дори поведе с 6:0 за две минути и... допусна туш от монголка.

До подобна драма дори не се и стигна в категорията на Терзиев - там французинът очаквано загуби още следващата си схватка, като в категорията фурор с 4 безапелационни победи предизвика олимпийският шампион Бъроуз (САЩ).

В четвъртък предстои изява на Мими Христова (55), Тайбе Юсеин (59) и Виктория Бобева (63).