18-09-2013

Първите мерки за новия ред в борбата се стовариха върху реферите, които се следят като в "Биг брадър", пише Труд".

На близо 80-те съдии на световното в Будапеща е забранено да използват мобилни телефони в "Ласло Пап спорт арена" и да влизат в контакт с отборите. За нарушителите е определено само едно наказание - отстраняване от първенството.

Международната федерация по борба (ФИЛА) планира да намали наполовина броя на арбитрите за големите първенства и да ги направи платени. Освен регламентирани хонорари за съдийския апарат централата обмисля и покриване на разходите за път и хотел, които сега са за сметка на отборите.

ФИЛА сформира и комисия "Антикорупция", която ще разглежда всички съмнителни резултати и сигнали за нередности. Начело на новия разследващ орган е тричленка от представители на САЩ, Узбекистан и Гърция.

ДВУЦИФРЕНИ РЕЗУЛТАТИ НА ТЕПИХА
Дългогодишен глад за технически точки сякаш засищат борците от свободния стил на световното. Двуцифрени резултати има в немалко от срещите, като засега пикът е от 34 точки в кат. до 55 кг. На българския рефер Валентин Гецов се наложи да ръкомаха като диригент при победата на Израпилов (Русия) над Едишерашвили (Грузия) с 19:15.

Унгарците показаха и нов подход за финалите - борците излизат под арка от светлини и при музикален съпровод като прожектори ги следват до излизането на тепиха. Този подход се планира и за следващите световни - в Ташкент 2014 и Лас Вегас 2015.