12-09-2013
Борците ни в класическия стил заложиха на дебютанта
Милослав Методиев в тежка категория до 120 кг за световното по борба в Будапеще (16-22 септември). Състезателят на кюстендилския клуб "В. и Г. Илиеви" направи силни изяви на последния турнир в Полша, като завърши втори, а на преборваният в Тетевен се оказа в по-добра форма от опитния Иван Иванов. Методиев е пети от световното за юноши през миналата година.

В останалите категории няма изненади. След дълго лечение на травма в отбора се връща Пламен Петров (66 кг), бронзов медалист от 2008-а.

Съставите в трите стила бяха утвърдени днес от управителния съвет на БФ Борба, а ето и отборът при класиците, който ще атакува медалите на шампионата.
55 кг Александър Костадинов ("Миньор", Перник)
60 кг Иво Ангелов ("Миньор", Перник)
66 кг Пламен Петров
74 кг Явор Янакиев ("ЦСКА-кл.борба")
84 кг Христо Маринов ("Миньор")
96 кг Владислав Методиев ("Васил и Георги Илиеви")
120 кг Милослав Методиев "Васил и Георги Илиеви")

В свободния стил треньорският щаб е заложил на двама ветерани - на 37-годишния Иван Джорев (55), който бе прекратил кариера, но продължава да се бори в Бундеслигата, както и на Николай Паслар (33 г). Преди два месеца банатският българин с прякор Джобния Херкулес стана шампион на България в кат. до 84 кг. А след това триумфира и на турнир в Румъния. На шампионата обаче ще дебютира живеещият в САЩ българин Борислав Новачков (66 кг).

Следва пълният състав на националите в свободния стил:
55 кг Иван Джорев (инд.)
60 кг Владимир Дубов ("Славия-2009", София)
66 кг Борислав Новачков (инд.)
74 кг Кирил Терзиев ("Черноморец-св.борба", Бургас)
84 кг Николай Паслар ("Черноморец-св.борба")
96 кг Любен Илиев ("Армеец-ЦСКА")
120 кг Димитър Кумчев ("Асеновец", Асеновград)

При жените отборът тръгва без състезателка в тежка категория до 72 кг. В тима обаче е световната вицешампионка Тайбе Юсеин, както и № 1 на планетата от последното първенство за девойки Елица Янкова, за която това ще е дебют на световно при жените. Още две дебютантки има в отбора за шампионата на планетата - Мими Христова (55) и Виктория Бобева (63).

Следва съставът:
48 кг Елица Янкова ("Левски")
51 кг Валя Трандева ("НСА-Академик", София)
55 кг Мими Христова ("Левски")
59 кг Тайбе Юсеин ("Левски")
63 кг Виктория Бобева ("Димитровград")
67 кг Елина Васева ("Юнак-Локомотив", Русе)

Първата група наши борци тръгва в събота, 14 септември за първенството с полет през Мюнхен в 12,50 часа. Тогава пътува националният ни отбор в свободния стил.