10-09-2013

След сесията на Международния олимпийски комитет (МОК) в Буенос Айрес върви и този кратък виц: "Кой е най-новият спорт на олимпиадите? Как кой - борбата, най-древният спорт.", пише "Труд".
Апропо, ако някой си мисли, че леката атлетика е първата дисциплина в историята, явно не знае как се е появила днешната Царица - двама се борили и единият побегнал!

Дотук с вицовете, в които МОК сам се вкара с предложението на своя изпълком от 12 февруари борбата да отпадне от програмата на Олимпиада 2020. Говори се, че реално до това безумно предложение се е стигнало на вечеря, в която са обсъждани кой от 8 предложени спорта да бъде посочен на сутринта официално за изваждане от списъка с 25-те основни. Всеки от изпълкома лобирал за дадена дисциплина и в този "омагьосан кръг" синът на покойния вече президент на МОК - испанеца Хуан Антонио Самаранч, предложил ход. Борбата! Но тя не е сред тези 8! Е, вече не само е там, но и води в класирането... Смехове и закачки...

Неприятното за МОК започна само седмица по-късно. Внушителната бройка от 33 щатски конгресмени написаха петиция до МОК за преразглеждане на въпроса. Бившият шеф на Пентагона Доналд Ръмсфелд също изпрати дълго и емоционално писмо до Лозана и медиите с искането тази глупост да бъде "екзекутирана". Янките организираха и двубои по борба с Иран и Русия в сърцето на Ню Йорк. И за първи път от 10 години делегация от Техеран влезе в страната им.
Кремъл също реагира светкавично с протести от кабинета на Владимир Путин. Русия направо изригна в медиите срещу МОК. От Япония изпратиха в Лозана тежащи 210 кг сандъци с подписи върху хартия за оставането на борбата в игрите. Впрочем представяте ли си игри без борба в Токио или Истанбул, които бяха кандидати именно за въпросните игри. В тези страни борбата е водеща по олимпийски медали и реакцията щеше да е ужасяваща. Направо кастрация, а не цили-вили-зация.
Наистина трябва да си скъсал с реалността, за да настроиш великите сили в спорта и въобще в света срещу себе си. Колкото и да си могъщ, какъвто безспорно е МОК. А и не само. Малка България например писа до Лозана чрез своя парламент, както и десетки други страни. Легендарният 7-кратен световен и европейски шампион Валентин Йорданов върна златния си олимпийски медал от Атланта-96, последваха го и други звезди от тепиха.
Мощна се оказа и подкрепата за борбата от другите спортове. В отговор най-древният се държа мъжки и не посочи по-достойни за изгонване "другарчета"? Да, борбата е в криза откъм атрактивност през последните 8 г. заради безумни промени в правилата си. Но в нея няма допинг като при десетки други. А правилата може да са донякъде неясни за неспециалисти, но поне в 10 спорта също е така.

Освен всичко наяве излязоха и цифри, които компрометират "тайната вечеря" на изпълкома в Лозана. Борбата е комплексно под №14 от 25-те спорта по тв аудитория, гледаемост и приходи на последната олимпиада. Данни, до които Вашингтон и Москва веднага се докопаха и съответно публикуваха. И то в пика на защитата на борбата, когато холивудски актьори и дори солисти на Болшой театър започнаха да се изказват за каузата. Намесиха се също фигури от калибъра на Франц Бекенбауер, които още повече вдигнаха бала на вълнението в социалните мрежи. Дори таблодите като "Сън" и "Билд" подеха темата.
"Станахме много интересни на света" каза новият президент на Международната федерация по борба (ФИЛА) Ненад Лалович, след като се появи с огромно интервю в култовото списание "Тайм". А у нас пък Валентин Йорданов посрещна десетки телевизии, даде и интервюта за авторитетните "Вашингтон поуст", "Щерн" и др. Подобна ситуация имаше с легенди в Швеция, Турция, Корея, Германия... На практика още на заседанието на Изпълкома на МОК в Санкт Петербург на 18 май беше ясно, че борбата остава. Но МОК си запази репутацията, като отложи решението за Буенос Айрес и опредили 3 конкурента за сесията. Просто нямаше как след само 100 дни да обяви, че в борбата всичко вече е окей. Това е висшата политика на петте кръга все пак.
Реално сега борбата получава уникален шанс да се модернизира тотално. Великите сили развързаха кесиите. Сега се чакат комерсиални турнири, премии и програмиране на шоу около състезанията. Защо например в бокса има 5 версии на световната титла? Естествено, заради шоуто и медийния шум около всеки мач за златен пояс. А в МОК недоволстваха защо старият президент Рафаел Мартинети строи замък в Швейцария за централа на ФИЛА, а не дава премии на борците на световни и континентални първенства. Според мнозина някои фактори от МОК са провокирали на 12 февруари именно отстраняването на швейцареца заради липса на диалогичност, надменност и субординация към МОК.

И Русия колкото светкавично, толкова и бляскаво организира конгрес в Москва за новата власт в борбата. И сега новият Първи е любимец на медиите - с маниери на холивудски актьор, възпитание в семейство на дипломати и образование в Западна Европа. За 200 дни Ненад Лалович показа, че има сили след 2 г. борбата да се върне в топ 10 на спортовете по света. Видя се огромният потенциал на картотекираните официално над 15 милиона борци по света и силата на древния спорт в 170-те страни членки на ФИЛА. Експерти в шоуто вече работят по стратегията. И в борбата са наясно, че трябва да превърнат минуса в плюс и да използват инерцията на успеха в Буенос Айрес, където спортният свят ги подкрепи. И по логиката на живота това, което не уби борбата, трябва да я направи по-силна!