05-09-2013

В Международния олимпийски комитет (МОК) ще бъде пратена декларация в защита на борбата и оставането й в олимпийското програма, която депутатите единодушно гласуваха днес в Народното събрание. Откакто заработи новият парламент това е и първото решение, което бе прието с пълно мнозинство.
Депешата ще бъде пратена още в Междудународната федерация по борба (ФИЛА), Министерството на младежта и спорта, БОК и други институции.

Борбата спори с бейзбола-софтбола и скуоша за оставане в програмата за игрите през 2020-а. Решението ще бъде оповестено в неделя по време на 125-та сесия на МОК в Буенос Айрес.

От февруари, когато МОК размаха червен картон, досега ФИЛА направи доста промени за оставане на борбата в програмата на олимпийските игри. България също има сериозен принос за тях. По предложение на президента на БФ Борба Валентин Йорданов по време на конгреса на ФИЛА в Москва през май новите правила са въведени още за предстоящото световно първенство за мъже и жени в Будапеща (16-22 септември). Европейските и световни шампиона и за кадети и юноши също минаха под знака на новите правила.

Преди това в знак на протест от решението на МОК да изхвърли борбата от програмата си Валентин Йорданов върна златния си олимпийски медал от "Атланта 96" в централата на МОК в Лозана.

За 6 месеца освен правилата ФИЛА промени и категориите. Така още от следващите игри в Рио де Жанейро те вече ще са поравно - по 6 при мъжете в класическия и свободния стил и при жените.
ФИЛА отреди и един пост за вицепрезидент на жена. А именити спортисти влязоха в ръководните органи на ФИЛА. Бяха създадени и реформирани 17 комисии. За първи път бе създадена комисия за работа с медиите. А съдийската комисия бе извадена от контрола на ФИЛА и вече е независима. Тоест членове на Изпълкома на ФИЛА вече нямат право да са в съдийската комисия. Част от екипа на ФИЛА също бе сменен.