17-08-2013

"Много труд, много лишения и много сълзи ми струва тази титла - заяви световната шампионка по борба за девойки Елица Янкова. - Но съм много щастлива. В такъв момент виждаш, че всички усилия са си заслужавали."

На финала тя победи румънката Вук, срещу която има 4 победи само през тази година.

"Изобщо нямах съмнения, че ще победя - продължи Елица. - Тя беше психически по-нестабилна, а пък аз все пак съм си у дома. Публиката също много ми помогна. Благодаря на личния ми треньор Петър Касабов. Колкото и да е шумно в залата, неговия глас и неговите наставления винаги ги чувам."

По пътя до финала Елица записа 3 победи, но обяви шведката Петерсон, която срещна на полуфинала, за най-неудобна съперничка.

"Не за друго, а защото си на крачка от финала и психическото натоварване е още по-голямо - допълни шампионката. - Тази световна титла ме зарежда още повече и ми дава стимул да продължа със същата упоритост и хъс. Сега мечтата ми е да се боря на олимпийските игри в Рио през 2016 година. Дотогава има 3 години и смятам, че ще се подготвя много добре."
----------------------------------------------------------------
18-годишната Елица е родена във Варна. Баща й Атанас Янков е бивш състезател по борба. А първият й треньор е Наско Сейчанов. Още 16-годишна идва в София. Приета е в спортното училище на „Левски", което завършва тази година. А откакто е в столицата тренира в „синия" клуб под ръководството на Петър Касабов. Преди месец Елица печели първото си отличие от голямо първенство - сребро от европейското за девойки в Скопие.

"Винаги й казвам да дава всичко от себе си и да не се съмнява във възможностите си - разкрива Петър Касабов , наставник на шампионката.- Радвам се, че изпълни всичките ми указания. Е, имаше леки грешки, но не бяха фатални. И за първи път в нейна чест прозвуча българския химн. Радвам се, че с този успех успяхме да зарадваме българската публика и най-вече президента на нашата федерация Валентин Йорданов."