10-08-2013
Борбата ще бъде с по 6 категории при мъжете и жените на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., реши Изпълкомът на МОК на заседанието си в Москва.

Така в Рио мъжките категори ще бъдат с една по-малко от досега, а женските се увеличават с две (досега бяха четири).

Международната федерация по борба (ФИЛА) вече е получила от МОК решението на Изпълкома. Предстои новият формат да бъде приет от Бюрото и конгреса на ФИЛА на 16 и 17 септември в Будапеща (Унгария), в навечерието на световното първенство за мъже и жени.

Същевременно президентът на ФИЛА Ненад Лалович вече е в Москва и ще бъде сред гостите на световното първенство по лека атлетика. На форума пристигнаха повече от 20 членове на МОК, включително и президентът Жак Рох (Белгия).

На 8 септември в Буенос Айрес (Аржентина) МОК трябва да вземе окончателно решние за оставането на борбата в олимпийската програма за игрите през 2020 г. А дотогава ФИЛА има 30 дни да представи пред спортната общественост новия облик на борбата и програмата си за реформи. В понеделник Лалович ще пристигне в София за световното първенство при юношите в "Арена Армеец". В София пристига и представители на лобистката компания, която ще брани позициите на борбата пред МОК в Буенос Айрес