09-08-2013

Куп медалисти събира световното по борба за юноши и девойки в "Арена Армеец" в София (13-18 август). Сред тях близо са 100 шампионите на планетата.

В столицата ни идват над 600 състезатели от 58 страни, като в първите два дни са схватките в класическия стил, следва надпреварата при девойките, а през уикенда са борбите при свободняците.
Стартовете са от 9 часа, а официалното откриване е във вторник от 18 часа. Входът е свободен за зрителите.

На тридневно посещение у нас пристига шефът на Международната федерация по борба (ФИЛА) Ненад Лалович (Сърбия). У нас идват и представители на лобистка компания, която ще презентира и ще защитава борбата за оставането й в олимпийската програма през 2020-а пред сесията на МОК на 7 септември в Буенос Айрес (Аржентина).

Първи за шампионата днес идват японците. А от утре се
чакат и останалите отбори, включително и американците. Треньор на янките в свободния стил е № 1 в света за 2006-а Бил Задик. С делегацията на Иран пристига олимпийския шампион и трикратен световен първенец Расул Кадем. Русия пристига начело с президента на федерацията и олимпийски шампион Михаил Мамиашвили.

България ще бъде представена с пълни отбори и в трите си стила. Сред фаворитите за медали в свободния стил са Георги Вангелов (55 кг)- европейски шампион за кадети и втори от световното при юношите, Мехмед Зейти (50)- втори от Евро 2010 за кадети, Дилявер Заид (120) - също втори от Евро 2010 за кадети
При девойките - Миглена Селишка (44) - европейска шампионка за девойки, Елица Янкова (48), втора от Евро 2013 за девойки, Мими Христова (59) - европейска шампиока за девойки 2012 г., Джанан Манолова (67) - бронзова медалистка от европейски първенства за девойки и жени.

В класическия стил най-опитния ни състезател е Радослав Василев (60), както и Николай Добрев (84) - втори от европейското за юноши и кадети. През последните 10 дни класиците се тренираха с националите ни при мъжете във Враца. Свободняците ще останат на лагер в Тетевен до старта на шампионата, а девойките са на подготовка в Самоков.

БЪЛГАРСКИЯ ОТБОР ТУК
ИЗВЕСТНИ ИМЕНА НА СВЕТОВНОТО - ТУК