Медалът на Валентин Йорданов от игрите Атланта '96 е получен в офиса на Международния олимпийски комитет (МОК) в Лозана и ще остане там, пирше "Труд".

От пресслужбата на централата заявиха, че "приемат за сведение решението на г-н Валентин Йорданов да върне своя златен медал, като то няма да се отрази на резултатите от игрите. МОК няма да дава на никого отличието."

В Лозана обаче не е получено писмо със златото на руския олимпийски шампион от Сидни 2000 - Сахид Муртазалиев. Той също декларира готовност да последва примера на легендата на световната борба и шеф на българската федерация.
Същевременно двама влиятелни спортни ръководители от Русия се изказаха против връщането на медалите на МОК.

Шефът на олимпийския комитет Александър Жуков каза: "Медалите са спечелени честно от състезателите и трябва да останат у тях. Нужни са усилия да убедим членовете на МОК, че борбата е популярен в света спорт и в никакъв случай не трябва да се вади от олимпийската програма."

Трикратният олимпийски шампион и депутат в Думата Александър Карелин заяви: "Йорданов и Муртазалиев са ми приятели, но не смятам, че такива ултиматуми ще ни донесат разбиране в Изпълкома на МОК. Аз няма да се откажа от своите медали, защото мисля, че не е правилно."