Президентът на Международната федерация по борба (ФИЛА) Рафаел Мартинети получи вот на недоверие. Изпълнителното бюро на ФИЛА гласува за освобождаването на швецареца с 11:10 гласа.

Ден по-рано на заседанието на Изпълнителното бюро, продължило 8 часа и завършило след полунощ, Мартинети така и не можа да даде точен отговор защо се е стигнало до предложението на МОК за изваждане на борбата от олимпийската програма. Доста от членовете на бюрото се изказаха, че дори не знаели за препоръки на МОК, които трябва да бъдат изпълнени, за да запази този спорт мястото си под олимпийската шапка.

По време на форума на остров Пукет бе сформиран кризисен щаб, който да изготви цялостна стратегия за излизането на борбата от инфарктната ситуация. В него ще влязат крупни представители на силите в този спорт - САЩ и Русия, зад чийто гръб стоят и сериозни инвеститори. Щабът ще бъде оглавяван от шефа на Руската федерация по борба Михаил Мамиашвили. А през май в Санкт Петербург пред Изпълкома на МОК тази работна група ще трябва да защити позициите на борбата за оставане в олимпийската програма.

За временно изпълняващ длъжността шеф на ФИЛА бе избран сърбинът Ненад Лалович, който е и член на Европейската федерация по борба (СЕЛА). А легендарният борец и трикратен олимпийски шампион Александър Карелин бе избран за член на Изпълнителното бюро на ФИЛА.

Извънредният конгрес, който ще избере новия президент, ще е през септември в Будапеща.