Владислав Методиев е първият ни финалист на турнирите "Никола Петров" и "Дан Колов" в Пловдив. В кат. до 96 кг на класическия стил националът записа две победи - срещу сънародника си Янислав Колев с 2:0 части, а на полуфинала се справи и с поляка Марчин Олейничак с 2:0.

Световният ни шампион за 2007-а Явор Янакиев пък надви на четвъртфиналите швейцареца Йонас Босер с 2:1 части при 74-килограмовите на класичестия стил. Така нашият ас взе реванш за българското поражение на олимпийската квалификация в София миналата година, когато на тепиха бе Илиан Георгиев. За място на финала Янакиев излиза по-късно днес срещу Марк Матсен (Дания), когото надви за титлата в Баку преди 6 г.

В същата категория Георгиев падна на старта от германеца Паскал Ейселе (Германия) с 0:2 (0:1, 0:1). И чака съперникът му да го изтегли в репешажите за бронза.

В свободния стил Борислав Новачков, който дебютира за националния ни отбор, започна с фалстарт. В кат. до 66 кг на свободния стил той претърпя поражение от турчина Мустафа Кая с 1:2 части и очаква съперникът му да стигне до финал, за да го изтегли в репешажите за бронза.

При жените Елина Васева (63) също е на финал. Тя стартира с успех срещу азерката Делейла Хана с 2:0 (3:2, 1:1), а на полуфиналите тушира бразилката Дайлане Рей.