Носителят за златния пояс "Дан Колов" за 2011-а Николай Щерев свали 10 кг само за 7 дни, за да влезе в категорията си до 120 кг на държавния шампионат по свободна борба, който стартира днес в тренировъчната зала "Арена Армеец". Бившият състезател на "Левски" се върна на тепиха след двегодишно отсъствие заради травма. След две победи с по 2:0 части - срещу Иван Шейнов (Левски) и Васил Балазов (Сливен), на четвъртфиналите Щерев срази и бившия национал Божидар Бояджиев (Руен).
Освен че свали набързо доста килограми Щерев смени и клубната си принадлежност за първенството. Той вече е състезател на "Славия 2009", където се изявяваше в юношеските си години.

С лекота срещите си спечелиха европейският вицешампион Леонид Базан (74 кг) и Володимир Дубов (60 кг).

Базан (Черноморски сокол) взе и двете си срещи с технически туш срещу Мохамед Бакър (Сливен) и Кемал Софта (инд). Убедителен бе и Дубов (Славия 2009) - туш срещу Леон Сухов (Стара Загора) и Богомил Коев (Севлиево).

Приятна изненада поднесе Георги Средков в кат. до 96 кг. Първо той срази Мирослав Гешев, а после се справи и с Любен Илиев и вече е на полуфиналите.

Рекорден брой състезатели стартираха в кат. до 84 кг. - 50.

Днес започнаха и срещите в първите 4 категории при жените.
В най-интригуващата категория до 48 кг Десислава Кънева (НСА Академик) надви Мартина Господинова (Севлиево) и продължи на полуфиналите. Там нейна съперничка ще е Пепа Димитрова. А в другия полуфинален сблъсък ще се срещнат Елица Янкова и Веселка Тенева.

В отсъствието на Станка Златева до полуфиналите при 72-килограмовите достигнаха Мария Георгиева (НСА-Академик) срещу Виктория Бобева (Димитровград) и Габриела Василева (НСА Академик) срещу Марине Никогосян (НСА Академик).

Шампионатът е и първото състезание за новите треньорски щабове. Изявите на състезателите отблизо изгледаха селекционерът на мъжкия тим Валентин Райчев и на жените Серафим Бързаков.

По-късно ще бъдат ясни и шампионите.
Срещите може да следите на живо на интернет страницата на БФ Борба.