През миналата седмица София бе домакин на два големи форума в борбата - треньорски и съдийски семинар на ФИЛА, като у нас дойдоха специалисти от над 60 страни. Двете инициативи бяха открити от президента на ФИЛА Рафаел Мартинети (Швейцария).

Предлагаме ви впечатленията на две големи имена в този спорт, като мненията им бяха взети от Лили Кънева и Али Пъръшмолла.

Александър Лейполд - многократен медалист от световни и европейски първенства, сега треньор на германския национален отбор
- За кой път сте у нас?
- Повече от 10 пъти съм идвал в България, като състезател и по други поводи. Последното ми посещение беше в Банско тази година за съвместна подготовка с вашите национали, водени от Симеон Щерев. Приятно ми е да идвам в България. Тя е една живописна част от Европа.
Що се касае до борбата в България имате елитни състезатели от световна класа като Станка Златева, Михаил Ганев и много други. Развитието на борбата е вълнообразно. Убеден съм, че и в бъдеще ще направите своите шампиони.
- Как оценявате организацията на този семинар?
Много пъти съм бил на треньорски семинари. България винаги се отличава организация на високо ниво. В такъв прекрасен център е удоволствие да работя и да се срещам със състезатели от преди 10-15 години, с които съм се борил, като Рахмат Сукра. А и сега вече да говорим за борба с тях като треньори.
- Коя от разискваните теми ви се стори най-интересна?
- Най-хубавото е, че треньори и колеги идват от цял свят и споделят как функционира тяхната система на подготовка. Всичко споделено с националните треньори от различни страни беше полезно и интересно.
- Ако имате власт кое е първото правило, което бихте променили?
- От това, което видяхме на олимпийските игри в Лондон смятам, че не трябва да правим големи промени, а най-необходимите. Борил съм се през годините по различни правила - 5 минути., 2 по 3 мин. В сегашната система смятам, че периодите от по 2 минути са недостатъчни за създаване и реализиция на съответнат астратегия. Може би клинчът трябва да остане, но да се даде възможност за вземане на точка без клинч в рамките на 30 секунди.

Даниел Игали (Нигерия), олимпийски шампион за Канада
- За кой път сте у нас?
- Първото ми посещение в България бе за лагер-сбор през 1991 година, когато бях едва 17-годишен. Първият ми треньор беше българинът Стойне Панов, а през 2000 година гостувах на турнира „Дан Колов".
- Как оценявате организацията на този семинар?
- Много добра. Треньорите имат възможност да получат разнообразни знания, издигат нивото си. Мисля, че с течение на времето трябва да се подобри и начинът на преподаване. Необходимо е да има повече видео, да се показват хватки, да се казват грешките и да се дискутират. Трябва да се даде възможност на треньорите да мислят, както и да имат повече практика, за да има връзка между мислене и действия, т. нар. психомоторика.
- Коя от разискваните теми ви се стори най-интересна?
- Всеки един от присъстващите допринесе за обмяната на опит и знания. Изключително важна беше темата за промяната в правилата - дискусията за клинча, предложенията да върнем някои правила, които се оказват по-добри от сегашните.
Лекторите бяха много добри, на високо ниво и ни дадоха достатъчно много информация.
- Ако имате власт кое е първото правило, което бихте променили?
- Бих отменил забраната за пиене на вода през почивката. Подобна забрана няма в никой друг спорт. Може би медицинската комисия трябва да даде становище. Освен това не е редно реферите, които дали вече оценка взимат становище и относно контестациите, ами други - например, журито. Смята, че изтегленият борец чрез жребий трябва да има право на избор - и за партeр, и за стойка.