От доста време борбата носи на гръб целия български спорт. Всяка година приемахме за даденост европейските и световните титли, чакахме медали и на олимпиадата. Само че в Лондон нашите борци се изложиха. Станка Златева остана със сребро, останалите... Във вторник федерацията по борба реши да освободи всички треньори заради провала на олимпиадата. Какво се случва в борбата и къде са проблемите? "7 дни спорт" потърси отговорите от президента на европейската федерация по борба и член на изпълнителното бюро на световната централа (ФИЛА) Цено Ценов.


- Г-н Ценов, в последните дни се говори много за борбата и за съжаление за първи път от доста време не се говори с хубаво. Как ще коментирате това, което се случва?
- Резултатът в Лондон е ясен. Оценката, която даде федерацията онзи ден, го потвърждава. Това, което става в борбата, е напълно логично. Важното е да не се изпада в емоционални състояния, а да се търси веднага адекватно решение. Федерацията правилно реши да освободи всички треньорски екипи, които са работили досега, и да даде шанс да се подготви една нова концепция. Тук не става въпрос за вайкане или за състезание кой е по-по-най, защото всички са големи имена. Важното е да се знае как да продължим напред

- Никой обаче не даде отговор на въпроса защо нашите борци не можеха да се борят в Лондон? Там те не направиха нищо.
- Така е. Вътре на заседанието се дадоха отговори на голяма част от тези въпроси, аз присъствах на обсъждането, на отчета на треньорите. Видя се, че има грешки в управлението на подготовката. Има лични грешки на състезателите, което е втората причина за това представяне. Очевидно има изчерпване на модела, по който са се готвили в последните 4 години. В решителния момент преди Лондон по този модел напредък не можеше да се постигне.

- В управителния съвет на федерацията са все големи борци, големи имена. Те не контролираха ли подготовката, не разбраха ли какво се случва?
- Предполагам, че повечето от тях, които са с манталитет и нюх на големи борци, са го почувствали това нещо. Друг е въпросът защо не е реагирано адекватно. Нека си припомним, че още тук, на олимпийската квалификация в София, стана ясно, че нещо не върви с нашите борци. Предполагам, че това са го видели всички, които се интересуват от борба. От там настъпи още по-сериозен срив, ходихме на още две квалификации в Китай и Финландия. От тях получихме минимален резултат. Това показва, че не може да не са забелязани слабостите. Има и друго - в някои отношения борците бяха във върхова форма още през юни, а това показва, че управлението на спортната форма не е било добро. Има неща, за които безспорно управителният съвет не е реагирал както трябва. Това е така, тук не може да се спори.

- Защо ни трябваше да участваме на европейското първенство в Белград? Не беше ли по-добре да се съсредоточим само върху олимпиадата?
- Придържам се към мнението на Огнян Макавеев, с когото толкова години сме работили заедно. Около олимпиадата трябваше да бъде планирана подготовката тази година. Форсирането на нещата за европейското първенство до голяма степен наруши подготовката за олимпиадата. Насочването на основни сили към европейски медали направи така, че борците трябваше да имат втори връх в спортната си форма освен олимпиадата. Оказа се, че това е непосилно за нашите в този момент. Аз също смятам, че върхът трябваше да е в Лондон, а не на европейското първенство

- В последните години българският спорт е основно българската борба. Всички чакаха медали от борбата. Това повлия ли на състезателите?
- Сигурно да, защото все пак нямаше спортна инстанция, която да не дава да се разбере, че каквото ще става на олимпиадата в най-голяма степен зависи от борбата. Естествено, това се предава на състезателите. Първо на треньорите, но от тях и на борците. Отговорността наистина е сериозна. В някои случаи това стимулира, но сега беше още един допълнителен лош фактор освен грешките в подготовката. Видя се липса на свежест, на агресия, на достатъчно бърза реакция. Настъпи нещо като блокаж.

- А може ли да се каже, че чужденците ни изучиха и вече не можем да ги изненадаме?
- Точно така. В съвременния свят няма никакъв проблем да гледаме каквито си искаме борби, на който си искаме борец. Не можем да крием нищо. Трябва да изучаваме съперниците си между състезанията, а ние точно това не направихме. На олимпиадата не изненадахме с нищо останалите

- Каква е гаранцията, че всички тези проблеми ще бъдат изчистени при нови треньори?
- Това е много сложен въпрос. Аз не съм убеден, че България има толкова много нови треньори. Така че нека обърнем внимание на думите на Вальо Йорданов, който не изключи участието на досегашните треньори в подготовката за новия цикъл. Няма защо да се лъжем - България не разполага с готови екипи и не можем да подменяме един цял екип с друг. Това е истината. Освен това, ако сега не се вземат спешни мерки не само за титулярите, но и за резервите в националните отбори, нищо няма да се получи. От тук нататък нашата стратегия зависи от това какви попълнения ще влязат.

- Говори се много и за чужденците в националния. Един чужденец се привлича, за да повиши подготовката в своята категория, в долната и в горната. А при нас май стана така, че не само не подобрихме подготовката, а намалихме и тази на чужденците.
- Очевидно всички - и ръководство, и треньори, са допуснали някакъв дисбаланс и вместо да се повиши ефективността, тя се намали. Така че е абсолютно вярно, че не е направено нещо. Когато дойдат борци от други държави, те трябва да повишат нивото в нашия състав, а не обратното. Това е доста тънък момент, за който поне засега федерацията не е взела категорично решение какви хора да се вземат, как да се адаптират към българските условия.

- Може ли да чакаме нови попълнения или не?
- Всичко е възможно, но не това е пътят. Не трябва да търсим попълнения отвън, трябва сами да си ги изградим, да се работи с младите, да обърнем поглед отдолу, да се изгради система.

- Има ли такива попълнения, има ли потенциал?
- Има, но въпросът е как ще се готвят. Трябва да се форсира до известна степен израстването на младите борци. Като цяло потенциал има, но въпросът е как ще бъде развит.