Сребро и бронз спечелиха борците ни в първия ден на световното първенство за глухи в зала „Универсиада" в София.

При тежките до 120 кг на класическия стил Илиян Илиев взе сребро, след като на финала отстъпи пред руски състезател с 0:2 части. Преди това той на полуфинала надви казах с 1:2 части.

С бронз се окичи Христо Павлов (84 кг), който в малкия финал надделя над представителя от Молдова с 2:0 части. Павлов почиваше в първия кръг, а във втория се наложи с 2:0 части над киргизски борец. В полуфиналите националът отстъпи пред състезателя на Армения с 0:2.

Най-опитният и капитан в отбора ни Ангел Кремов завърши пети при 55-килограмовите след 0:2 от туркменистански борец. Българинът почиваше в първия кръг, а във втория падна от руснак с 0:2, който го изтегли в репешажите за бронза. Там Кремов се наложи над беларусин с 2:1 части и продължи за отличието.

В кат. до 66 кг Пламен Дончев остана 7-ми. На старта той надви беларусин, а после падна от руски борец, изтеглил го в репешажите.Там Дончев загуби от иранец и приключи участието си.

Утре на тепиха отново в класическата борба ще стартират останалите ни трима състезатели:
Александър Кежов (60 кг) започва с азер, а при успех на полуфиналите ще спори с победителя от двубоя между арменец и казах.

В кат. до 74 кг Иван Ангелов очаква победителя от сблъсъка между турчин и молдовец. При победа вероятно ще спори с азер.

При 96-килограмовите Ангел Ценов очаква победителя от срещата между руснак и киргиз.

Схватките започват от 14 часа.

Днес първенството бе открито от Ребека Адам, член на борда на Международния комитет за спорт на глухите. Приветствие към участниците поднесе и спортният министър Свилен Нейков. А патрон на шампионата е кметът Йорданка Фандъкова.
Сред гостите бяха още Джиджи Фисет (Канада) - председател на Латинска Америка и Карибския басейн на Международния комитет за спорт на глухите (МКСГ),
Григор Григорян, технически директор по борба на МКСГ, Марк Купър - изпълнителен директор на МКСГ, д-р Тодор Чобанов - зам.-кмет на община София, Николай Николов - председател на Българска федерация спорт за глухи.

Следва класирането:
кат. 55 кг
1. Саргис Саргисян (Армения)
2. Арсен Рянов (Русия)
3. Йондер Талайхан (Турция)
3. Нагмат Гурбанов (Туркменистан)

кат. 84 кг
1.Мейсам Гебшехаеюфоли (Иран)
2. Нарек Никогосян (Армения)
3. Христо Павлов (България)
3. Владимир Василиев (Русия)


кат. 66 кг
1. Хюго Пасос (Португалия)
2. Андрей Лазукин (Русия)
3. Намиг Алиев (Азербайджан)
3. Кадир Кус (Турция)

кат. 120 кг
1. Даниил Иванов (Русия)
2. Илиян Илиев (България)
3. Шонку Хайраткан (Казахстан)
3. Руслан Билявски (Украйна)

 

Стартовите листа за утре може да видите ТУК, а програмата за първи кръг ТУК