Русия ще извади срещу Станка Златева на тепиха в "Ексел център" програмирана като робот за победи състезателка, пише в. "Труд".
21-годишната сибирячка Наталия Воробьова се подготвя от 2 години само с една цел - олимпийската титла в Лондон. Най-великата сила в този спорт - Русия, все още куриозно няма злато в борбата за жени от олимпиада. И сега голямата мишена е най-престижната тежка категория до 72 кг.

Малцина са виждали как Воробьова тренира със залепени по нея датчици, отчитащи всяко движение до стотни от секундата. Нейната подготовка се пази в тайна, но информация за толкова дълъг период няма как да не изтече. Технологията се ползва да отчита например с каква скорост Станка Златева хваща крака при атака и с каква реагира, когато я нападат на тепиха. Компютър прави графика на движенията на българката и анализира с цифри и схеми вариантите за неутрализирането .
Уредите следят също с колко сибирячката подобрява реакциите си и моделират оптималната траектория на действията в бойна обстановка. Следва подготовка с тренажор-робот в центъра на световната борба в Москва, където всеки детайл се отработва до ниво на автоматизация.

Наталия ще има и друго "гориво" за схватките в Лондон 2012. Премия от 1 милион долара чака първата рускиня с титла в борбата за жени. Кръгът около дагестанския олигарх Сюлейман Керимов, нашумял с покупките на Роберто Карлуш и Самуел Ето'о във футболния "Анжи" (Махачкала), не крие, че ще позлати Воробьова, ако тя седне в трона. Основание за оптимизъм им даде победата с туш на Наталия над Златева в първия кръг на европейското Белград 2012 през март. Там обаче рускинята рано се поддаде на еуфория и остана трета.
Във визитката си сибирското торнадо има още световна и европейска титла за девойки и два медала от Гран При - злато от Клипан 2012 (Швеция) и бронз от Красноярск 2012 (Русия), където триумфира Станка. В схватка от същата верига българската звезда записа победа над Воробьова в Баку 2011.
Според специалистите на тепиха Наталия работи изключително добре с краката. Както самата тя признава - треньорите са я учили от малка долните крайници да са като "трета ръка" при захватите. Сила и дух изобщо не липсват. Калявала ги е още в кварталните битки с момчетата

По-късно в залата треньорите много внимателно подбирали с кого ще се бори, защото когато надвиела някой "мальчик", той се разсополявял и със сълзи на очи се отказвал да тренира борба.
Терминаторката на Русия е родена в края на перестройката - на 27 май 1991-ва в сибирския град Тулун, Иркутска област. Като тийнейджърка на 16 години си избира да живее и тренира в Санкт Петербург - нейния любим град сега. Студентка е 4-ти курс в местния Университет за космическо оборудване. Какво намигване на съдбата... Неслучайно технологии за подготовка на космонавти са част от тренировъчната програма на Наталия. Все пак успокояващото за конкуренцията е, че нейната специалност е земна - маркетинг, реклама и пиар..

На игрите в Лондон тя ще има и скрита подкрепа - пластмасов заек. Талисманът е подарък от нейното гадже. Явно смелото момче все още се крие от прожекторите, но скоро ще излезе на светло - планирали са сватба след олимпиадата. А всички близки очакват покани със златна нишка, както подобава за шампионска сватба. Наталия не крие самочувствието си преди игрите и във всички интервюта обявява: "Отивам за златния медал!" Мечтае да стане Наталия Велика. Безспорно смели цели. Но доколко реални, когато конкурентка ти е 5-кратната №1 в света и Европа, обявяваната 3 пъти от ФИЛА за най-добра в женската борба на планетата Станка Златева?! Двамата с най-добрия треньор на България през 2010 и 2011-а Симеон Щерев не тренират по космически програми, но респектират всички. "Ние сме в Банско и я караме на бански старец и червено вино", шегува се маестрото. Психолог като него знае как да предпази състезателя от страха. При 29-годишната Станка това чувство се появява в по особен образ. "Какво ще кажат хората, ако се проваля?" Тази отговорност и очакванията за титла на околните най-много натоварват нашата супершампионка.

Зад кадъра на шегите Щерев също е подготвил изненади за конкуренцията. Нови прийоми, хватки и по-различно движение около червената зона на тепиха. Подготовката е минала по ноти и без особени проблеми. Федерацията дори осигури медалистките от големи първенства Агниешка Виешчак (Полша) и Бурма Очирбат (Монголия) за спаринг-партньорки на Златева в България. Всичко засега върви по план, но състезанията в борбата, особено на олимпиади, са белязани със суперизненади.
Интригуващо е, че в тежката категория на борбата за жени апетити към титлата имат най-великите нации въобще в спорта. Воробьова е първа на дългата опашка за "скалпа" на Златева. Следва я олимпийската шампионка Жао Ванг (Китай). Тя се появи изненадващо в Пекин 2008 и триумфира с шокиращ туш срещу нашето момиче на финала. След удара китайците изненадващо я покриха и ето сега още по-изненадващо за съперничките я връщат на арената.

Друго азиатско оръжие - японката Кийоко Хамагучи, ще атакува за последно олимпийския връх след два бронза през 2004 и 2008-а. Славната ветеранка властваше в категорията с 5 световни титли, преди Златева да я детронира. Хамагучи е от най-популярните спортисти в своята страна и около 30 журналисти я придружават на всяко голямо първенство.
А къде без САЩ? Страната, която с двубой срещу Сборен тим на света събра през юни в сърцето на Манхатън на култовия площад "Таймс скуер" премии от над $ 5 милиона за премии на своите борци. Янките тачат този спорт и неслучайно 21 000 зрители имаше на националния шампионат във Филаделфия през февруари. Женският тим даде в Лондон пресконференция още на третия ден на игрите и от щаба не скриха - очакват приятна изненада от неколкократната победителка в Панамериканските игри и медалистка от световни първенства Али Бернар.

За сензация дебне и украинката Екатерина Бурмистрова - нежен тайфун с една световна и 4 европейски титли във визитката. Опасна е и шведката Джени Франсон, също ас от кариерата...
Битката за олимпийския връх в най-престижната категория в борбата за жени е на 9 август в "Ексел арена". Днес Станка Златева и Симеон Щерев тръгват за Лондон, готови за битка и с надеждата, че Господ ще е българин