Президентът на Международната федерация по борба (ФИЛА) Рафаел Мартинети изрази недоволство от съдийството на олимпийската квалификация в „Арена Армеец" в София. Швейцарецът обяви, че поне 10-15 рефери ще бъдат отстранени и няма да пътуват за олимпийските игри „Лондон 2012".
„По-добре да отидем с по-малко арбитри, отколкото с нискоквалифицирани съдии, но с пълен състав - обяви Мартинети на пресконференция в „Арена Армеец". - В оставащите две квалификации - в Китай и Финландия те ще бъдат особено наблюдавани и тези, които допуснат грешки, незабавно отстранени. А в бъдеще вероятно подобни състезания ще бъдат поверявани само на съдии - олимпийска категория, защото в София те са само десет, а останалите са от първа категория."

Мартинети обаче изрази задоволство от организацията на турнира и интересните и оспорвани схватки, които видя по време на надпреварата.
„Благодаря за отличите условия, предоставени за този важен турнир от Българската федерация по борба и нейния президент Валентин Йорданов - допълни шефът на ФИЛА. - Особено съм доволен, че 9 нови страни попаднаха в програмата на олимпийските игри. Така за първи път Дания ще има свои представители, и то двама. А А след първите два дни на турнира в София борците на България и Турция са с най-много спечелени квоти - по три. И както гледам в последния ден домакините имат всички шансове да оглавят това класиране."

Мартинети изрази съжаление, че заради ограничената квота на борбата в олимпийската програма много от добрите борци може и да не попадна на най-големия спортен форум.

„Нуждаем се от още 100 места и в разговори с представители на Международния олимпийски комитет, дори с президента Жак Рох, многократно сме дискутирали този въпрос - каза още швейцарецът. - Това включва допълнителни места както при мъжете, така и включване на останалите категории при жените, които сега не са в олимпийската програма."

На срещата с медиите спортният министър Свилен Нейков също даде висока оценка на организацията.
„Благодаря на господин Мартинети за неговото топло сърце към България - каза Нейков. - А фактът, че страната ни е домакин на олимпийска квалификация е показател, че имаме добри позиции в Международната федерация. Постарали сме се организацията на турнира да е на много високо ниво и се надявам да се представим като добри домакини. Радваме фактът, че турнирът е изключително силен, а показател за това е отпадането на световни и олимпийски шампиони."

Президентът Европейската централа по борба (СЕЛА) Цено Ценов обяви, че са се оправдали очакванията му състезанието да е много силно.
„Толкова напрегнати схватки не бях гледал от много години - каза Ценов. - Организацията е на много добра, което отговаря на нивото и на целите на турнира. За пореден път България доказа, че е сериозен фактор в развитието на борбата. Радвам се, че въпреки някои съдийски отсъждания не се допусна състезанието да бъде компрометирано. А изненадата за мен бе, че месец след европейското в Белград борците продължават да са в изключителна спортна форма - никак не им е лесно. Но пък можем да сме сигурни, че тези, които получат визи, ще са най-добрите на олимпиадата."

Президентът на Българската федерация по борба Валентин Йорданов изрази задоволство от спечелените 3 квоти след първите два дни на турнира в София.

„Много повече очаквах от Михаил Ганев и Христо Маринов, и двамата са световни шампиони - допълни Йорданов. - Но се надявам те да вземат своите квоти в следващите два турнира. Специално благодаря на спортното министерство за подкрепата, защото тази квалификация беше от изключително важно значение за нас. Догодина ще бъдем домакини на световно първенство за юноши, отново в „Арена Армеец", и това състезание е своеобразна репетиция за шампионата догодина. Тогава се надявам и на повече зрители в залата."