Звездата на световната женска борба Станка Златева (72 кг) сензационно загуби с туш от рускинята Наталия Воробьова още на старта на "Евро 2012". Петкратната №1 на планетата и континента стана жертва на новото оръжие на Сборная - 20-годишната дебютантка на голямо първенство, която я торпилира мощно в "Београдска арена" , пише "Труд".

Всички в залата онемяха след първата част, когато Воробьова контраатакува преди сирената с хвърляне за 3 т. Вместо реванш за българката във втория период продължи кошмарът - 0:2 и последвало шоково поражение с туш 4 сек преди края. "Имаме момиче за 1 милион долара", прегръщаха се руснаците в тренировъчната зала. Те визираха не само спечелилия "Оскар" филм, но и очакваната премия от $ 1 милион, обещана за първата жена с олимпийска титла за Русия в борбата. Но за да бъде екшънът пълен, във втория кръг Воробьова загуби от действащата еврошампионка Бурмистрова (Украйна). Така за първи път от 2005-а Златева остана без медал от голямо първенство.

"Ти загуби чувството да се бориш на живот и смърт - говореше на звездата в стаята на нашите старши треньорът Симеон Щерев. - Титлите и победите те превръщат в примадона. Трябва да си върнеш предишния образ, за да спечелим на олимпиадата."

Последва успокоителна лека тренировка с отчитане на серията грешки. Златева трудно сдържаше сълзите си, но показа - големите са гоеми, защото умеят и да губят. А на олимпиадата ще се разбере коя е кралицата на женската борба.

Воробьова е трикратна световна шампионка за девойки. Досега тя имаше една загуба от Златева на "Голдън Гран при" през 2011-а. Но въпреки това руснаците направиха психоатака, като обявиха при пристигането си:"Ще покажем новата олимпийска шампионка в тежката категория." И този път спечелиха битката. Но според Щерев в "Лондон 2012" Станка ще спечели войната.