7 taybe2След 5-годишна пауза българската борба има отново световен шампион. Със златото ликува Тайбе Юсеин в категория до 62 кг при жените на първенството в Будапеща. Родената в разградското село Мъдрево националка бележи най-силният си сезон в кариерата, като през май стана за първи път и европейска шампионка. А титлата от световното дойде след 10 години чакане, в които направи 4 неуспешни опита, завършили с два сребърни медала и два бронзови. До момента Юсеин е единствената наша състезателка от всички олимпийски спортове със злато от планетарно първенството и на континента през 2018-а.

Винаги има притеснение на финала, че нещо може да се обърка - казва Тайбе Юсеин пред в. "Труд". - Така беше и сега. Последните секунди от срещата бяха колкото трудни, толкова и лесни. Усещах победата...

На първенството в Будапеща шампионката се развихри като тайфун. Постигна 4 победи, две от които с туш - над китайката Бао и американката Велта в полуфиналите. А в решителната схватка за трофея поведе на японката Якако Кавай с 6:0. В последните минути азиатката отчаяно взе 2 точки, но силите й повече не стигнаха за обрат.

„През лятото бяхме на лагер в Япония, който изключително много ми помогна във финала - казва нашето момиче. - До тогава имахме огромно притеснение и респект към азиатките, които са едни от най-добрите в света. Сега в Будапеща японките спечелиха 4 световни титли само при жените. Но по време на лагера в Окаяма видяхме, че не са извънземни, не са непобедими. А и получих някои наставления от моя треньор, които стриктно изпълних.”

Всъщност именно треньорът Петър Касабов е причината тя да се върне на победния път. След провала на олимпиадата Рио 2016, на която остава 13-а, Тайбе обмисля да прекрати кариера. Но намеренията й са разколебани от наставника, с когото става и №1 в света при девойките през 2011-а. Така тандемът тръгва отново заедно. Псилохогическата криза обаче трае още около година, в която Юсеин има колебливи изяви и все пак „закача” сребро от Евро 2017.

Но през този сезон тя изригна. На шампионата в руския град Каспийск през май Тайбе за първи път в кариерата покори европейския връх след 7 медала зад гърба си от големи първенства. Направи го безапелационно - първите две срещи не дава и точка на съперничките си, а на полуфинала бие с туш. В решителната схватка за трофея, която е на навръх 27-ия й рожден ден, се разправи и с представителката на домакините Инна Тражукова - 11:8.

„Вече станах по-уверена, в това което правя - признава шампионката. - И най вече намерих спокойствието, което толкова търсех. Да, тренировките ни са много тежки. Но знам, издържа ли, на състезание ще ми е лесно, както се и случва.”

Талантът на момичето е забелязан още от Сава Семков, неин треньор в Русенското спортно училище.

„Борбата е мъжки спорт, но Тайбе притежава повече качества от мъжете - казва той. - Още когато я доведоха при мен
знаех, че ще успее.”

Първите й изяви са на народни борби. Когато е на 14 г., баща й Мустафа я води в местния клуб в родното им село Мъдрево, Разградско. Там треньор е съименникът му Мустафа Кесман. След няколко месеца на подготовка Тайбе отива на състезание, където мери сили с момчетата. Става трета и получава медал. „Тогава усетих вкуса на победата, който ме държи и до днес”, признава шампионката.

Спортът така грабва момичето, че то решава да демонстрира уменията си и в дебюта на голямо първенство. На европейското за кадетки Албена 2004 националката е по-малка от съперничките си с 3 г. но това не я спира. И прибягва до невинна лъжа. Състезава се под чуждо име и с чужди документи. Остава седма при каките, което още повече я амбицира да става все по-добра и по-добра.

Идол на шампионката е легендата Валентин Йорданов, също възпитаник на русенската школа, който става 7 пъти световен и 7 пъти европейски първенец, а на олимпиадата Атланта 1996 грабва златото. “Когато за първи път отидох в залата, навсякъде по стените имаше негови снимки - спомня си тя. - Израснах с него. Той е бил изключителен техничар, излизал е от всякакви ситуации. Коронната му хватка е вътрешна сарма от партер, която сега е и моя.”

През годините качествата на момичето са забелязани и от щабовете на други страни. Турция и Азербайджан я съблазняват с апетитни оферти. Но Тайбе е непоколебима. Чувства се добре тук, в България. И именно с трикольора иска да постигне и най-голямата си мечта - да покори, олимпийския връх в Токио 2020.

 

Обича криминалните романи

В свободното си време Тайбе не спира да чете. Любител е на криминалните романи, които я следват навсякъде по лагерите. А в кухнята е сама майстор на гозбите си.

Не е суеверна, но си има свой ритуал. Фен е на прическите и след поредната надпревара вече е готова с нова. “Не променям нищо преди състезание, а след това - казва тя. - Така приключвам с нещо и започвам друго, на чисто.”

Любителка е на татуировките. По тялото си вече има две. Едната е част от молитва, която, смята че є носи късмет.

 

За нея

Тя е един от най-големите ни таланти

Тайбе е един от най-големите ни таланти. Можеше да спечели много повече медали. Когато беше малка правеше атрактивни хватки от русенската школа. После се промени, затвори се... Но вече има нов стил на борба, атакуващ. А комбинацията от хватки и правилните тренировки ще й донесат още успехи.

Валентин Йорданов, олимпийски, 7 пъти световен и 7 пъти европейски шампион

 

Не се поддава на провокации

Каквато е в живота, такава е и на тепиха - стабилен човек, който не се поддава на провокации и не си позволява грубости. Вече психически е много по-стабилна, успя да поправи грешки на собствения си стил на борба. Тя може да бъде не само образец за България, а от световен мащаб в този спорт. На фона на цялото световно първенство тя имаше куража да нанесе удар на японката на финала не само с техника и тактика, а с... кавалерско поведение. И в нито един момент не си позволи неспортсменско поведение. Прекрасен човек! Знае какво иска и съм сигурен, че ще го постигне!

Цено Ценов, вицепрезидент на световната федерация по борба и шеф на европейската централа

 

Знае какво иска и как да го постигне

Тя е професионалист. Знае какво иска и как да го постигне. След олимпиадата имахме разговор. Тайбе е много затворен човек, трудно вярва. Но веднъж повярва ли, то е за дълго. Намери в мен спокойствие и се концентрира върху това, които иска. Промени си целия режим, храненето, диетата стана нейният начин на живот. Едно от хубавите й качества, че е много упорита. Дори напоследък тръгвам да спирам момичетата от тренировки. А от нея все срещам упрек: защо съм им намалил натоварванията.

Петър Касабов, старши треньор на националния отбор