еди назарян1Борците ни в класическия стил откриват световното първенство в Белград. Първи на тепиха в събота ще излязат четирима наши представители – Дейвид Димитров (72), носител на златния пояс „Никола Петров“ за 2021-а, Айк Мнацаканян (77), бронзов медалист от световни и европейски първенства, както и Недялко Петров (55 кг) и Йоан Димитров (87).

Жребият за тези категории ще бъде теглен днес от 16 ч наше време.


Резултатите може да следите ТУК   и ТУК

 

При класиците ще стартират 8 наши представители. Кирил Милов (97), световен и европейски вицешампион, ще излезе в неделя, а Eдмонд Назарян (60), който по-рано този сезон ликува с европейската титла при 20-годишните и взе сребро при мъжете, ще се бори в понеделник.

 

Преди шампионата националите бяха на лагер в Тетевен, а Назарян се подготвя в Армения с най-добрите им състезатели, начело с Артур Алексанян, олимпийски, трикратен световен и 5-кратен европейски шампион.

 

September 7, 2022, София:  Тренировка на Евелина Николова преди световното в Белград в , Wednesday (Photo by Бончук Андонов/Стартфото Bonchuk Andonov/startphoto.bg 2022)Мъжете в свободния стил все още са на лагер на Румъния заедно със съставите на Молдова, Унгария, Гватемала, Аржентина, Белгия, както и на домакините.

Българският тим ще бъде представен от 7 състезатели, водени от Георги Вангелов (61), пети на олимпиадата Токио 2020. В тима са още Мирослав Киров (74), европейски вицешампион от 2021-а, Ахмед Батаев (92), сребърен медалист от Евро 2022, Рамазан Рамазанов (70), трети на Евро 2022, както и опитният Владимир Дубов (65), бронзов медалист от световно и европейско първенство от 2013-а, който по-рано този сезон взе сребро на турнир в Румъния.

 

При жените тимът ни е воден от бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова (57), която през последните дни индивидуално се подготвяше в София с личния си треньор Мирослав Гочев.

“Петото ми световно първенство, а пет е щастливото ми число“, обяви Евелина, която през март взе сребро на европейското първенство в Будапеща.

 

На индивидуална подготовка в Турция бе и Биляна Дудова, световна и четирикратна европейска шампионка, която ще дебютира на мондиала в категория до 62 кг. На сбора тя бе със силните отбори на Азербайджан, Молдова и този на домакините, в чийто състави бяха Ясемин Адар (Турция), бронзова олимпийска медалистка, световна и петкратна европейска шампионка, Ирена Рингачи, №1 в света от Мондиал 2021, и европейската шампионка Анастасия НичитБиляна Дудова с Адара, и двете от Молдова.


Целият ни отбор пък се подготвяше в Благоевград. Силно завръщане направи Мими Христова (65 кг), европейска шампионка от 2020-а, която близо година лекуваше травма. По-рано този сезон тя стана първа на турни в Мадрид, а преди дни триумфира с титла на финалния турнир от световните серии по плажна борба.

 

В състава при жените са включени още Миглена Селишка (50), европейска вицешампионка от 2022-а, като и София Георгиева (68), която остана на крачка от отличието на европейското – четвърта.

 

Български съдия на първенството ще бъде Недялко Кирезиев, а лекар на тима ни ще е д-р Стефан Стругаров.

 

На шампионата в Белград ще стартират близо 800 състезатели. При класиците Иран ще се опита да спечели титлата в конкуренцията на силните отбори на Грузия, Азербайджан и Турция. В свободния стил фаворити за отличието са иранците и САЩ, а при жените – големият фаворит е Япония, въпреки че азиатките няма да бъдат с Акари Фуджинами (53), която в последните дни на подготовката, получи травма. Тя не познава поражение от 2017 година и се намира във впечатляваща серия от 103 поредни победи от 103 срещи.

В класическия стил треньорите Братан Ценов, Емил Будинов, Елис Гури и Емил Иванов ще разчитат на следните състезатели:

 

55 кг Недялко Петров, "Васил и Георги Илиеви", Кюстендил

60 кг Едмонд Назарян, "ЦСКА", София

63 кг Николай Вичев, "Ботев-93", Враца

72 кг Дейвид Димитров, "ЦСКА", София

тренировка жени202277 кг Айк Мнацаканян, "ЦСКА", София

82 кг Росиан Дермански, "Ботев-93", Враца

87 кг Йоан Димитров, "Ботев-93", Враца

97 кг Кирил Милов, "ЦСКА", София


При жените треньорите Петър Касабов, Стоян Петков и Серафим Бързаков тръгват със следните състезателки:

50 кг Миглена Селишка, "Левски", София

57 кг Евелина Николова, "Ангел Гочев", Созопол

62 кг Биляна Дудова, "Юнак-Локомотив", Русе

65 кг Мими Христова, "Левски", София

68 кг София Георгиева, "Левски", София

 

В свободния стил треньорите Валентин Ангелов, Диан Динчев и Мариян Стойнев ще разчитат на следните борци:

 

61 кг Георги Вангелов, "Юнак-Локомотив", Русе

65 кг Владимир Дубов, "Миньор", Перник

70 кг Рамазан Рамазанов, "Илия Павлов", Велико Търново

74 кг Мирослав Киров, "Юнак-Локомотив", Русе

79 кг Али-Паша Умарпашаев, "Юнак-Локомотив", Русе

86 кг Ахмед Магамаев, "Юнак-Локомотив", Русе

92 кг Ахмед Батаев, "Юнак-Локомотив", Русе

 

Програмата на българското участие може да видите ТУК

 

Снимки: Личен архив и Костадин Андонов, БФ Start-Photo.bg

Eвелина Николова с личния си треньор Мирослав Гочев влявоБиляна Дудова с АдарБиляна Дудова с Елис МаноловаЕвелина НиколоваЕвелина Николова1Евелина Николова2Евелина Николова3Евелина Николова 4Едмонд НазарянЕмил Иванов с Артур Алексанян

тренировка жени2022 1тренировка жени2022тренировка жени 2022 2тренировка жени 2022 Петър Касабов Миглена Селишка