2 Станка Златева"Първото място е начин да докажеш, че си се трудил достатъчно, няма случайни неща - казва Станка Златева, петкратна световна и шесткратна европейска шампионка, пред  "България он еър". - Имам две олимпиади и две загуби. Когато си готов за златния медал, но два пъти го изтърваваш – нещо е липсвало. Винаги се помнят първите. Най-голямата мечта на спортиста е да отиде на олимпиада. Всеки мечтае за злато. Ако отиваш за третото място, ще станеш пети“.

Шампионката разкрива и за първия треньор Демир Демирев, който я открива за борбата.

„Той беше човекът, който ми каза, че имам данни за този спорт - продължава именитата ни спортистка, която сега е старши треньор на националния ни отбор за девойки. - Винаги съм искала да бъда на първите места, аз съм се борела за титлите. Но въпросът е, че не ги ползвам като тежест и не парадирам с тях.“

Златева е изключително благодарна на личния си треньор Симеон Щерев.

„Той е човекът, който ми отвори очите за борбата, за живота - признава тя. - Накара ме да видя този спорт от този ъгъл. Запознах се с него, когато бях на 23 години вече. Ако този човек го познавах 5 години по-рано, щях да съм 10 пъти световна шампионка."

А за ролята си на треньор в момента казва: „Човек трябва да има нещо, което да го държи. Трябва да предам това, което ми е дадено. Това е моята философия, трябва да имам задачи, за да се чувствам жива. Има много добри състезателки в отбора. Искам 2 медала на следващата олимпиада. И не става само с късмет. Без труд и без да си дал от себе си няма как да се получи.“

И допълва борците, от които се възхищава - Александър Томов, Валентин Йорданов, Петър Киров, Симеон Щерев. А №1 за нея в спорта е Стефка Костадинова.

Какво още каза Станка Златева вижте в интервюто ТУК