19 Кирил Милов в синьо2Кирил Милов, новото златно момче на българската борба, гостува в предаването „Код Спорт“ по RING. В началото на миналия месец на шампионата в Будапеща той стана европейки първенец в класическия стил. Така за първи път Милов завоюва златото от голямо първенство след вторите места на световното през 2018 г. и на европейското през 2019 г. Предлагаме акценти от интервюто с шампиона:

- Какво е положението с конкуренцията в световен мащаб?

- Конкуренцията в класическата борба е на много високо ниво. Абсолютно всяка една страна тренира много добре методики и всичко останало. Почти всички са много силни. Не можеш да си избереш противник, с който да се бориш. Затова трябва да тренираш страшно много, да ги проучваш, да знаеш кои са им слабите места, за да можеш да направиш правилната тактика, за да победиш в срещата.

- Изпадал ли си някога в отчаяние? Имал ли си критична точка в кариерата?

- Имал съм такава точка. Мисля, че беше 2017 г. или малко по-рано. Имах много трудности в този период – забавяха се заплати, чувствах се много зле и си мислех дали да не се откажа. В този момент моята приятелка и един мой много добър приятел бяха с мен на обяд. Реших да им го споделя, те ме погледнаха и ми казаха: “Луд, няма как да се случи това нещо. Ти нямаш право да се отказваш! Много си талантлив, имаш заложби. Просто трябва още малко да потренираш и всичко ще стане.“ Отидох на тренировка, след нея се мотивирах двойно повече и 2018 г. станах втори на световно първенство.

- На кого си благодарен най-вече за точката, която достигна по пътя си дотук?

- Много са хората, които са виновни за целия ми успех. На първия ми треньор Виктор Бонев, на треньора, който ме взе в „Левски“ Емил Будинов, на треньора ми след него Стефан Тошев, на сегашните треньори на националния отбор Братан Ценов и Елис Гури. На г-н Гриша Ганчев и на г-н Данаил Ганчев, че ни подкрепят през цялото време. Също така и на целия екип на Българската федерация по борба и нейния президент Христо Маринов.

- Мишените пред теб са ясни – на всяко голямо първенство вече медал или търсим златно отличие?

- Мисля, че човек е голям, колкото са му големи мечтите. Целта винаги трябва да е златото, защото ако се задоволиш с по-малкото, може би няма да успееш за златото.

- Ако затвориш очи, какъв искаш да се видиш след 10 години?

- След 10 години искам да се видя олимпийски шампион с поне три деца.