Dudova Marinov Kalchev3“Надявам се да бъда пример за малките шампиони, веднага след прибирането ми от световното в Осло отидох на турнира на Иво Ангелов през укиденда беше страхотна емоция – заяви Биляна Дудова на пресконференция. - Да виждам всички деца, които са ме гледали предишния ден по телевизията, а сега се трупаха, за да се докоснат до медала... Надявам се да съм успяла да ги мотивирам, за да има все повече и повече момичета и момчета, които да искат да се занимават с нашия спорт."

 

Дудова спечели световната титла в категория до 59 кг след успех на финала над японката Ханаи. “Отлично представяне на Биляна, направи ни много горди – каза президентът на федерацията Христо Маринов. - Преди 3 години й се изплъзна световната титла, но сега бе категорична, убедителна и занапред й пожелавам още повече златни медали.“Дудова бе единствена, която взе отличие от шампионата за България. „Другите момичета и момчета не успяха да вземат медали – продължи шампионката. - Ние обаче сме бойци и изобщо не се съмнявам, че в следващите състезания ще бъдем по-добри. Пожелавам успех на моите съотборници". По пътя до успеха шампионката постигна 4 убедителни победи, а по-рано през сезона спечели и европейската титла за четвърти път. А на последните 6 големи състезания е натрупала 180 точки срещу съперничките си и е дала само 4, и то стратегически, във финала на световното в Осло.

Всичките си тренировки Биляна записва в тетрадка по идея на настоящия й треньор Георги Калчев и вече има 4. На пресконференцията тя показа една от тях.

 

"Записвам си всичко в тетрадките – продължи тя. - Какво съм тренирала, килограми, дати и лагери. Радвам се, че треньорът ми даде този съвет. Първата ми тетрадка е от самото начало и се забавлявам много, когато я чета, тъй като съм пораснала. Надявам се да продължа и след пет години отново да се изненадвам от това, което пиша в момента. Записвам си нещата на спокойствие, както и грешките. Тези неща ми помагат много“, заяви тя.

А относно скоростта на победите Биляна отвърна, че не си води статистка кой е най-бързият й успех.


„Статистика нямам, но си записвам резултатите – каза още Дудова. - От малка винаги съм знаела, че някой ден ще бъда най-добрата и това могат да го потвърдят треньорите ми. Винаги си тръгвам последна от тренировка и винаги се раздавам максимално. За да не отида на тренировка, не знам какво трябва да се е случило. Дори и вчера бях в залата, без никой да ме е карал. Не съм лакома за златни медали, а обичам да побеждавам във всяка една ситуация. Когато се захвана с нещо, искам да го извървя докрай.“А за възхода, който бележи през последната година, момичето благодари на своя психолог и психоаналитик. „Преди някак се бях изгубила от моя път – довери тя. - Бях забравила да се усмихвам, не исках да плача, вътрешно преживявах. И това ми е пречило. Сега вече намерих баланса в мен. Ето, сега на световното нищо не ми пречеше да извикам от радост.“


А личният й треньор Георги Калчев допълни, че с Биляна се работи много лесно, дори му се налага от време на време да я спира от тренировки. Той приема предизвикателството да работи с нея месец преди европейското тази година, на което тя отива и взима златото. После за кратък период я подготвя за „Дан Колов“, а 5 месеца преди световното се захваща също да я тренира, за да стигне тя до първата си титла от планетарно първенство.

Снимки БФ Борба, Костадин Андонов

Dudova Marinov1DudovaDudova1Dudova5Dudova6Dudova7Dudova8Dudova10Dudova12Dudova14Dudova15Dudova17Dudova18Dudova20Dudova29Dudovaa11Dudova MarinovDudova Marinov2Dudova Marinov KalchevDudova Marinov Kalchev3Dudova Marinov Kalchev3aDudova Marinov Kalchev 2ID 4075ID 4085ID 4098ID 4100Marinov DudovaMarinov2Marinov3Marinov4PKPK1PK2PK3