taybe kasabov copy„Търпението, усилената работа и желанието да постигна това, което ми е липсвало е ключът към успеха - призна световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин. – Още в началото на годината си пожелах два златни медала от двете големи първенства и ето, че мечтата ми се сбъдна.”

Шампионката бе избрана безапелационно за спортиста на месец октомври в традиционната анкета на пресклуб „България”, като получи 15 гласа от участвали 19 редакции. След нея в журналистическото допитване с по два гласа останаха златната медалистка в леката атлетика от младежките олимпийски игри Александра Начева (троен скок) и боксьорът Кубрат Пулев, който победи британеца Хюи Фюри и стана официален петендент за пояса на IBF.


„Много е приятно, че вие журналистите, а и хората оценяват това, което правя в залата – продължи Тайбе, която получи за награда и ваучер за двудневна почивка на „Пампорово”. – Надявам се да продължа да ви радвам с успехите си.”

Само преди дни тя бе посрещната като герой в родното си Мъдрево. А най-голямата изненада за нея била, че в работен ден цялото село се събрало, за да види златното момиче на българската борба.

02 taybe kasabovТайбе до момента е единствената ни състезателка с титли от европейско и световно първенство в олимпийските видове спорт за 2018  г.

Селекционерът на националките по борба Петър Касабов път бе избран за треньор №1 на месеца, за втори път тази година. Предишната му победа бе след европейското през май, на което Тайбе Юсеин и Биляна Дудова спечелиха европейските титли, а Мими Христова се окичи със сребро.
„Последната ни световна титла при жените бе на Станка Златева преди 7 години – припомни Петър Касабов. – Много се радвам, че съм и личен треньор на Тайбе, че тя ми вярва, и че зарадвахме цяла България с нашите успехи.”

Касабов спечели още по-безапелационно треньорската анкета. Получи 18 гласа от общо 19 редакции, а 1 вот бе за селекционера на мъжкия национален отбор по класическа борба Армен Назарян, чиито момчета спечелиха сребро и бронз от световното в Будапеща.

От 3 до 22 декември жените ще имат лагер на Белмекен, като в подготовката ще се включат и момичетата, които лекуваха травми – бронзовата олимпийска медалистка Елица Янкова, „сребърната” от мондиала Мими Христова, както и Миглена Селишка, трикратна европейска шампион02 taybe1ка за девойки. И трите най-вероятно ще излязат на тепиха още на зимния шампионат през януари.


„Няма невъзнаграден труд, момичетата на 100 процента се влагат на тренировките, а резултатите рано или късно идват”, продължи Касабов.

И допълни, че настоящият двудневен формат на състезанията много повече му допада не само на него, но и на състезателкита. „Да, всяка сутрин имаме кантар, но след това имат време да хапнат, да починат и да започнат срещита – обясни той. – И както сега на световното Тайбе направи 3 срещи сутринта, полуфиналът й бе чак вечера – излезе заредена, пълна с енергия. А финалът бе на следващия ден вечерта – беше презаредена и направо избухна. В предишния формат те бяха смазани на финала – да направиш 4-5 срещи в рамките на ден, не е никак лесно.”