7 aik3Айк Мнацканян, бронзов медалист от световното за мъже, не успя да стигне до големия финал на мондиала до 23 г. в Букурещ (Румъния). Натурализираният у нас арменец започна впечатляващо – победи с технически туш 11:0 индиеца Ажай, седми от Азиатското първенство през 2016-а, в категория до 72 кг на класическия стил. Но на четвъртфиналите бе спрян от казаха Кахармак Кисиматов с 1:5.

По-късно Кисиматов ще излезе на полуфиналите и при успех ще даде втори шанс в репешажите на нашия национал, за когото това е едва второто състезание за България. Близо година Айк не се е борил в очакване на българско гражданство.


Останалите ни представители в класическия стил приключиха участието си.
Недялко Петров (55 кг) загуби в репешажите от арменеца Нораир Хакоян с 0:6, а Йоан Димитров (87 кг) надделя над индиеца Сунил Кумар с 8:6, но във втория кръг от репешажите отстъпи пред Антон Курс (Беларус), пети от Евро 2018 до 23 г., с 6:8.

Другите ни представители не успяха да стигнат до тази фаза на шампионата. Августин Спасов (60)  падна от Рустам Тейшов (Киргизстан) с 6:8. Дейвид Димитров (67) претърпя поражение от турчина Мурат Фират – 5:7, а Росиан Дермански (82) загуби от друг представител на Турция – Бурхан Акбудак с 1:9.
При 97-килограмовите Симеон Станкович пък падна инфарктно от литовеца Ромас Фридрикас с 2:2. Съперникът му загуби в следващия кръг и българското участие приключи.

Утре започва надпреварата при жените. България е представена с 3 състезателки, като само Виктория Бобева ще се бори в сряда в категория до 68 кг. Жребият ще бъде публикуван по-късно.
Останалите категории утре са: 50 кг, 55 кг, 59 кг и 76 кг.

Резултатите може да следите ТУК