Неврокоп1 copyРекорден брой участници стартираха във второто издание на турнира по свободна борба за купа „Неврокоп“ в Гоце Делчев. В надпреварата участие взеха 281 деца от 9 държави.

 Миналата година бяха 270 от 5 държави.

Сега за призовите места спориха отбори от Турция, Белгия, Украйна, Латвия, от Молдова пристигна с 4 тима, както и от Гърция и Северна Македония. България бе представена с 27 клуба.

Турнирът бе открит от президента на федерацията Христо Маринов.

Схватките изгледаха още бронзовите олимпийски медалисти Кирил Терзиев и Радослав Великов, който бе и един от организаторите, олимпийският шампион Валентин Райчев, кметът на града Владимир Москов, както и Димитър Касов, председател на клуба -домакин от „Пирин 2021“.

 

Наградите за най-технични състезатели получиха Цвети Касова (32 кг), Симеон Великов (32 кг) и Симеон Желев (59), и тримата от „Пирин 2021“. А за най-резултатен състезатели бяха отличени Николай Илиев (68 кг, „Пирин 2021“), Атанас Костадинов (38 кг, „Беласица Неврокоп2 copy2021“ Петрич), както и молдовецът Маткас Лаурентиу (30 кг).

 

„Тези турнири са много важни за подрастващите, за да могат да трупат опит на междуародния тепих“, коментира Христо Маринов пред „Спортал“.

 

„Когато има конкуренция, нещата вървят нагоре – коментира и Радослав Великов. - Няма достатъчно турнири, не само на деца, но и на юноши и мъже. С три турнира няма как да покоряваме света. Преди имаше много голяма конкуренция в България, сега не. Сега националният ни отбор е не повече от 20 души с юношите. Ако няма конкуренция, няма как да има резултати. Трябва да има яки битки! Който оцелее!“

 

„Щастлив съм, че съм част от този празник, и че виждам толкова млади таланти на България – допълни и Иво Ангелов, световен и европейски шампион. - Има печелещи и губещи на тепиха, но важното е, че се обиграват, и когато дойдат по-големите състезания, вече ще са претръпнали. Темата за създаване на шампиони е много обширна. Първо, държавата трябва да си стъпи на мястото и да си създаде приоритети за това кои олимпийски спортове са им важни.“

Домакините не изневериха на традицията и отново завършиха турнира с фойерверки.

Пълното класиране   ТУК

Неврокоп1 copyНеврокоп2 copyНеврокоп3 copyНеврокоп4 copyНеврокоп5 copyНеврокоп6 copy