1a zala3474 борци от 86 държави са заявили участие за световната олимпийска квалификация в София, която е последна за игрите Токио 2020.

Надпреварата ще бъде в „Арена Армеец“ от 6 до 9 май. Само финалистите взимат квоти за олимпиадата, които обаче не са поименни.

Наред със силните страни Русия, САЩ, Турция, Иран, Япония, Куба, които идват да вземат последните си визи, у нас пристигат и екзотики като Кения, Перу, Йемен, Кувейт и др.

До момента в класическия стил с пълен актив от 6 квоти са единствено кубинците. Следват Иран и Русия с по 5. България е с една, спечелена от Кирил Милов (97).
В свободния стил при мъжете Иран вече има представители във всичките 6 категории, а три държави – Русия, САЩ, Казахстан са с по 5 и в София ще преследват последните си визи. България има една квота, спечелена от Георги Вангелов (57).
При жените 3 държави са с пълен актив от по 6 визи – САЩ, Япония и Китай. България е с три, спечелени на Миглена Селишка (50), Евелина Николова (57) и Тайбе Юсеин (62).

Най-оспорваната категория в свободния стил при мъжете е до 74 кг, в която са заявени 40 състезатели. У нас пристига настоящият европейски шампион Теймураз Салказанов. Осетинецът, който се състезава за Словакия, триумфира убедително с титлата на първенството във Варшава по-рано този месец, като по пътя до финала прегази и големия фаворит Франк Чамизо (Италия), двукратен световен шампион и бронзов олимпийски медалист. Цветовете на Сърбия пък ще защитава друг осетинец Хетаг Цабалов, №1 в света от 2014. От месец февруари той се състезава за новата си държава. В същата категория Турците пристигат с трикратния №1 в Европа Сонер Демирташ.

Турнирът ще бъде без публика заради противоепидемични мерки, наложени от Международната федерация (UWW). Срещите може да следите на живо на сайта на UWW.