02 dudova1Биляна Дудова и Даниел Александров стигнаха до спор за бронза на турнира по борба в Киев. И двамата записаха по две победи и загуба на полуфиналите.

Трикратната еврошампионка срази на старта в категория до 57 кг Ахмедова (Узбекистан) с технически туш 10:0, а след това и бразилката Оливера с 6:4. В следващия двубоя обаче Дудова отстъпи с 3:4 на Анастасия Нечита (Молдова), победителка от световната купа в Белград през декември, която Биляна пропусна заради заболяване от COVID-19.

Александров също регистрира две престижни победи в категория до 87 кг на класическия стил. В първата среща той тушира за 1,52 мин Тероне Стеркенбург (Нидерландия), а след това прегази с 10:1 и грузинеца Роберти Кобриашвили, европейски шампион и трети на световното през 2018-а. На полуфиналите обаче националът отстъпи на Семьон Новиков (Украйна) – 0:10. Преди това съперникът му победи и другият ни борец в категорията Тарек Абделслам с 3:11. Така утре в тази категория шанс за отличие има и натурализираният у нас екиптянин, който продължава на репешажите. Третият ни представител тук Светослав Николов отпадна.

 

Очакваният сблъсък в категория до 60 кг при класиците между Едмонд Назарян, настоящ европейски шампион, и Иво Ангелов, световен и 3 d alexandrov1европейски първенец от 2013-а, не се състоя. Двамата можеха да се срещнат на полуфинал, но не стигнаха дотам. 19-годишният Едмонд започна с бърза победа с туш за 30 сек над испанеца Анди Хуан, но на осминафиналите талантът падна от украинеца Виктор Петрик – 2:7. Противникът му обаче не стигна финал и Назарян приключи участието си. Ангелов обаче продължава в утрешните репешажи. Капитанът на класиците постигна две победи без да даде точка на съперниците си – 9:0 срещу Андри Мартинюк (Украйна) и грузинеца Джизо Меладзе – 8:0, но на четвъртфиналите бе спрян с 0:5 от киргизстанеца Шаршанбеков, световен вицешампион от 2018-а.

 

В репешажите утре продължават Октай Хасан (79 кг) и Исмаил Азизов (125) в свободния стил, както и Дейвид Димитров (67), Стоян Кубатов (77) и Радослав Георгиев (130) в класическия стил.

 

Айк Мнацаканян, бронзов медалист от световни и европейски първенства загуби на старта в категория до 77 кг на класическия стил – 1:9 от киргизстанеца Махмудов, трети от световното за юноши през 2018-а, и отпадна.


Надпреварата приключи и за Сезен Белберова (53), която също загуби на старта от Мария Виняк (Украйна) с 1:1.

 

По-късно днес Ахмед Магамаев ще спори за титлата в категория до 86 кг на свободния стил, като негов съперник ще бъде шампионът на Полша Себастиан Дженерджански.А Кирил Милов ще атакува бронза в категория до 97 кг на класическия стил срещу олимпийския, световен и европейски шампион Артур Алексанян (Армения). Именно с арменците нашите национали бяха на лагер през последните 10 дни.
Юлияна Янева (68) също ще атакува бронза.

 

Резултатите от турнира в Киев може да следите на следния линк ТУК

На живо срещите може да следите на следния линк ТУК