6a selishka4Европейската шампионка Миглена Селишка постигна две победи и е на полуфиналите при 50-килограмовте на световната купа по борба в Белград.  На старта националката срази Жули Сабати (Франция) с 6:0, а на четвъртфиналите надделя и над шампионката на Полша Анна Лукашик с 5:2.

Така в следобедния сеанс Селишка ще спори за място на финала с рускнята Екатерина Полешчук, бронзова медалистка от световното през 2019-а.

До полуфинала достигна и Юлияна Янева в категория до 72 кг,  след като прегази с 9:0 Луз Клара Вазказ (Аржентина). А следващата й съперника ще бъде словачката Сузана Молнар, №1 в Европа  при кадетките. Нашето момиче пък има сребро от европейско и световно за девойки.

При 53-килограмовите Сезен Белберова, трета на Евро до 23 г. през 2019-а, започна с успех срещу испанката Марина Флорес Пуеда с 4:0, но на четвърфиналите бе спряна от опитната полякиня Роксана Марта Зашина, медалистка от световно и европейско първенство, с 0:2. Белберова има шанс да продължи, ако съперничката й победи в следващата среща германката Хемер.

Полуфиналите срещи започват в 18 часа българско време.

А при мъжете в класическия стил очакваната с интерес среща между олимпийския шампион Артур Алексанян

2 milov

и Кирил Милов на репешажите в категория до 97 кг пропадна. Представителят на Армения не се яви на задължителния кантар сутринта, а поведението му бе изтълкувана като знак на протест срещу съдийството на турнира. Още в квалификациите той се срещна с другия  фаворит за златото в категорията – Муса Евлоев (Русия), двукратен №1 в света, и загуби с 1:5. Битката бе „игра на нерви”, многократно прекъсвана, реферите често спираха атаките на арменеца, а самият Алексанян им отвърна с усмивка и ръкопляксане.

Така напред в репешажите трябваше да продължи неговият съперник – швейцарецът Дамян Вон Еув, но той пък получи лекарска забрана и Милов записа служебна победа, която го прати в спор за бронза срещу иранеца Сарави.

alexanyanalexanyanПерсиецът е шампион на Азиатските игри и трети от мондиала до 23 г. през 2019-а. Милов пък зад гърба си има сребро от световно и европейско първенство при мъжете.

Финалите започват тази вечер от 19 часа.

 

Резултатите може да следите ТУК  и  ТУК

Още снимки може да видите на следния линк ТУК