WC BelgradКуп приьзьори от големи първенства ще мерят сили на световната купа в Белград, която стартира днес. Точно 505 борци от 51 държави ще излязат на тепиха. Само 31 от тях са призьори от световни първенства.


В съботния ден надпреварата започва с класическия стил, в който зрителите ще видят четирима олимпийски шампиони от последните игри Рио 2016. А именно Артур Алексанян (Армения, 97 кг), Давид Чакветадзе (Русия, 87 кг), Давор Щефанек (Сърбия, 67 кг) и Роман Власов (Русия, 77 кг). Двама от тях – Чакветадзе и Щефанек ще се изправят на пътя на нашите борци, съответно Йоан Димитров и Константин Стас.

Едни от най-интригуващите срещи се очакват в категория до 97 кг, в която за призовите места ще спорят двукратният №1 на планетата Муса Евлоев (Русия), Михаил Каджая (Сърбия), бронзов медалист от последните две световни първенства, както и Кирил Милов, втори на световно и европейско първенство, който победи Каджая с 4:0 на двустранната среща със събрите в края на месец октомври в Тетевен.

В отсъствието на Тайбе Юсеин, която лекува травма, фаворитка за златото в категория до 62 кг е Айсулу Тинибекова (Киргизстан), която стана и шампионка на последното планетарно първенство.

България обаче ще разчита на 3 европейски шампионки – Миглена Селишка (50), Биляна Дудова (59) и Мими Христова (65).

Сериозна интрига се чака при най-тежките до 76 кг, където са заявени олимпийската шампонка Ерика Уиб (Канада),  световните шампионки Ясемин Адар (Турция) и Алин Фокен (Германия), както и №1 в Европа Екатерина Букина (Русия). А българските надежди за престижно класиране са свързни с Мария Оряшкова, която днес празнува рожден ден, а наскоро спечели рекордна шеста световна титла в самбото.

В свободния стил Русия излиза с „тежката си артилерия”, като в състава е и най-титулуваният спортист в света Абдулрашид Садулаев (97 кг), олимпийски, 4-кратен световен шампиони 5 пет пъти европейски първенец. В тима са и двама настоящи световни шампиони – Заур Угуев (57 кг) и Хаджмурад Рашидов (65 кг).

Българския тим пък ще разчита на носителя на златния пояс „Дан Колов” Георги Вангелов (61), както и на четирима натурализирани у нас чеченци. Дебют за България ще направи Ислам Адизов, който през октомври безапелацонно стана шампион на страната в тежка категория до 125 кг.

Турнирът заменя световното първенство, което бе трансформирано на световна купа, заради отказа от участие на част от страните, заради усложнетата пандмична обстановка на планетата.

Бонус за участниците ще бъде наградния фонд от 300 000 швейцарски франка (около $330 000), разпределен в 30-те теглови категории.

Схватките започват в 12 часа и може да ги следите на следните линкове ТУК  и  ТУК

 

Жребият на българите може да видите ТУК