ivan totoev trenerНа 83-годишна възраст почина Иван Тотев, почетен гражданин на Карнобат и първи треньор на олимпийския шампион Атанас Комшев, който в Сеул 88 печели златото в категория до 90 кг.

Eдин от върховете в кариерата на Иван Тотев са трите поредни шампионски титли на България, които носи на „Черноморец“ (Бургас).

Ро­ден е на 9 август 1937 г. в с.Кру­мо­во гра­ди­ще, община Карнобат. През  1957 г. за­вър­ш­ва Държа­вния те­х­ни­кум за фи­з­кул­ту­ра и спорт „Ва­сил Ле­в­с­ки“ в Пло­в­див. След ди­п­ло­ми­ра­не­то си  ра­бо­ти ка­то учи­тел по фи­з­кул­ту­ра в село Ло­за­ре­во, а през 1966 -а за­по­ч­ва тре­ньор­с­ка­та му ка­ри­е­ра в Кар­но­бат. От 1972 г. до 1981 г. е бил тре­ньор на на­ци­о­нал­ни­те от­бо­ри по кла­си­че­с­ка бор­ба за юно­ши и мла­де­жи.

През 1981 година Тотев е поканен на работа в „Черноморец“ (Бургас) и веднага започва да печели индивидуални и отборни титли. След това работи като треньор по борба в СК „Константин Петканов“(Бургас) и като съдия по борба, национална категория.

Българската федерация по борба поднася съболезнованя на близките и семейството му.


Поклон пред паметта му.