Ivo Edmond copyНай-добрите ни борци се впускат в рестарта на сезона, който бе прекратен през месец  март заради пандемията.

Арена на схватките ще е Ловеч, който ще посрещне асовете ни и в трите стила на държавния личен-отборен шампионат от четвъртък до неделя. А надпреварата ще е генерална репетиция за мондиала в Белград през декември, който засега се запазва в календара на световната федерация.

В класическия стил с най-голям интерес се очаква сблъсъкът между капитана на националите Иво Ангелов, световен и европейски шампион от 2013-а, и младия талант Едмонд Назарян. По предварителни заявки и двамата ще се борят в категория до 60 кг. 18-годишният Назарян вече направи успешен дебют при мъжете, като стана №1 в Европа за тази възраст, а през януари стана и шампион на България. Тогава обаче той се бори в неолимпийската категория до 55 кг, а сега ще направи дебют при по-тежките.

На тепиха се връща и Айк Мнацаканян, бронзов медалист от световно и европейско първенство, който след мондиал 2019-а направи операция на ръката. Натурализираният у нас арменец ще стартира при 77-килограмовите, където основен негов конкурент за титлата ще е проспериращият Стоян aik kubatovКубатов, трети на Евро 2019 до 23 г.

Двукратният носител на пояса „Никола Петров” Даниел Александров ще се бори при по-тежките до 82 кг.


С интерес се очаква и сблъсъкът  в категория до 87 кг между еврошампиона от 2017-а Тарек Абдеслам и Йоан Димитров, сребърен медалист от Евро 2017 до 23 г.


В свободния стил повечето национали също смениха категориите и ще се борят при по-тежките. Носителят на златния пояс „Дан Колов” Георги Вангелов ще стартира при 61-килограмовите. А световният и европейски вицешампион от 2013-а Владимир Дубов ще мери сили в кат. до 65 кг. При най-леките до 57 кг ще се бори Микяй Наим, световен вицешампион до 23 г. от 2017-а.


С интерес се очаква и двубоят между натурализирания у нас чеченец Али Умарпашаев и Мирослав Киров, бронзов медалист от Евро 2014. Двамата спорят за титулярното място в категория до 74 кг. 

Още двама чеченци с наш паспорт ще види публиката в Ловеч – Ахмед Махамаев (92 кг) и Ахмед Батаев (97). Заедно с Али Умарпашаев, триото се Ali kirovприсъединиха по-късно към отбора заради спрени полети от Русия, но се включи в лагера на Белмекен и Тетевен.

При жените голямата отсъстваща ще е Тайбе Юсеин. Световната и двукратна европейска шампионка в момента минава рехабилитация след операция на коляното. Капитанката на националките, която единствена засега е с квота за олимпиадата, ще се присъедини към отбора за следващия лагер.

Останалите ни най-добри състезателки обаче ще излязат на тепиха в петък. Биляна Дудова, носителка на европейски титли в три различни категории, ще се бори  при 57-килограмовите. В същата категория ще стартира и Евелина Николова, сребърна медалистка от Евро 2019 при по-леките до 55 кг.

Eva BilqnaНастоящите европейски шампионки Миглена Селишка (50 кг) и Мими Христова (65 кг) запазват категориите си и за родното първенство, както и Мария Оряшкова при най-тежките до 76 кг.

Първенството започва в четвъртък, 15 октомври, от 10 часа със схватки в свободния стил. В петък стартират жените, а в събота – класиците. Толеранс 2 кг.

Срещите ще бъдат предавани на живо в сайта на БФ Борба.


„Постепенно влизат във форма – каза Валентин Ангелов, старши треньор на свободняците. -  За нас са по-важни олимпийските квалификации, но ако световното все пак го има, ще направим една добра проверка за моментната подготовка на момчетата.”


„Направихме отлични лагер - допълни Петър Касабов, старши треньор на жените  - Виждам голямо усърдие, мотивация, съзряване и голям глад за победи!”

„Много съм доволен от последния лагер в Тетевен, всички момчета се раздадоха – обяви Армен Назарян, селекционер на националите. – Липсват им състезанията, наблюдавам у всеки един от тях голяма жажда и желание да се докажат. Е, имаме някои леки трамви, но не е нещо сериозно.”

Снимки: БФ Борба, КОСТАДИН АНДОНОВ

Пълната програма може да видите ТУК