IMG 9287За първи път в историята книга събра на церемония живите олимпийски медалисти на България. Над 150 олимпийски шампиони и призьори присъстваха днес на представянето на книгата "България на Олимп".

Луксозното 400-странично издание бе промотирано със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ и събра 30 от олимпийските шампиони на България и още над 150 сребърни и бронзови медалисти.

Всеки един българските призьори бе приветстван на сцената и получаваше книга. Присъстващите аплодираха легендарните състезатели, представители на най-успешни за България спортове. Отново като отбор се събраха и носителите на олимпийски отличия във волейбола, баскетбола и тези от футбола от Мексико-68.

„Имаме много славни спортисти, които има какво да разкажат, и от които младите могат да вземат пример – каза двукратният олимпийски шампион Боян Радев.- Нека да се знае, че пътят който сме изминали не е бил никак лек, чака ги много труд.“

В славната история родните спортисти са спечелили 224 медала, от които 52 златни, 89 сребърни и 83 бронзови в 19 вида спорт.  В чест на героите на България в залата отново прозвуча „Мила Родино“.

Представянето на “България на Олимп” уважиха още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на фондация “Български спорт” Николай Божинов, изп. директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров, треньор номер 1 на България за ХХ век Димитър Пенев и др.

Автори на книгата са спортните журналисти Владимир Памуков и Тодор Шабански, както и доайенът на спортните фотографи Бончук Андонов.
Изданието е уникално с това, че представя пътя до медалите на всички наши олимпийски призьори, историите на шампионите, богато илюстрирани с непубликувани досега фотоси, статистики и инфографики. Плюс куриозни, весели, неизвестни и странни истории за спортните герои на България. Издателство „Софтпрес“ и Фондация „Български спорт“ бяха домакини на голямото спортно парти.

„Тази книга е учебник – категорична бе Стефка Костадинова, председател на БОК и световна рекордьорка. - Много се гордея, че благодарение на всеки един от нас светът е научил къде се намира България.“

IMG 9408 bigСпециално за церемонията от САЩ пристигна и най-успешният ни спортист Валентин Йорданов. В негова чест общо 15 пъти е звучал химнът на България от олимпийски игри, световни и европейски първенства. Славният борец никога не е губел с туш, а от 685 схватки на големия тепих, не е спечелил едва 8. 

„Не помня някога да сме се събирали всички, много хубав празник стана – обяви легендарният ни борец. - Всички, които са попаднали в тази книга, са дали много от своя живот, а това са години на огромни лишения и труд. Аз съм голям патриот. А книгата е пример, че България е имала и пак ще има шампиони.“

Доайенът на спортните фотографи Бончук Андонов пък бе с работното елече, с което е направил и снимките на последната ни олимпийска шампионка Румяна Нейкова от Пекин 2008. И си пожела тази титла да не е последната.

Авторският екип, който вече издаде 4 книги за звезди в нашия спорт, „Софтпрес“ и Фондация „Български спорт“ е решил над половината от тиража да се предостави безвъзмездно на олимпийските ни федерации, БОК, медиите, призьорите и други институции, свързани с родния спорт. На пазара реално ще се пусне ограничен тираж за ценители, като част от приходите ще се предостави на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск.

IMG 9076IMG 9076IMG 9076IMG 9076IMG 9076IMG 9076IMG 9076IMG 9076IMG 9076IMG 9076