selishka5Международната федерация по борба (UWW) заяви в МОК плажната борба в програмата за олимпийските игри Париж 2024. И то в 4 категории само при жените.

„Така ще се доближим до баланса между половете – заяви Ненад Лалович, президент на UWW пред авторитетното френско издание „Екип”. – Състезанието по плажна борба в Париж може да мине в рамките на ден, тъй като се предполага, че ще има по 10 момичета във всяка категория. А и ще използваме игрището за плажен волейбол край Айфеловата кула.”

В момента олимпийската борба разпределя 18 комплекта медали, като 12 са при мъжете съответно в класическия и свободния стил, а другите 6 са при жените, така баласът ще стане 12:10.

Междувременно България вече може да се похвали с медал от подобен форум. На първите плажни олимпийски игри в Доха през септември Миглена Селишка взе бронз в категория до 50 кг. Страната ни има успехи и при мъжете още в дебютното издание на световното в Обзор 2009. Тогава Николай Станчев (85 кг) и Димитър Кумчев (над 85 кг) стават шампион, а тимът ни печели още два сребърни и един бронзов медал.

Освен плажната борба в МОК са получени заявки за включването в програмата още за дисциплините сърфинг, скално катерене, скейборд, брейк данс, морско гребане, паркур и плажен хандбал.

Окончателната програм за игрите във френската столица ще бъда утвърдена в края на годината.