nagr g g4Медалистите в борбата бяха премирани от „Литекс Комерс”, един от генералните спонсори на БФ Борба, за отличията от европейските първенства за мъже и жени, кадети и кадетки.

На двата шампионата – в Румъния и Италия състезателите ни спечелиха общо 10 отличия, от които 3 титли – на Тайбе Юсеин и Биляна Дудова, както и на Едмонд Назарян при кадетите. Сребро взеха Миглена Селишка, Евелина Николова и Кирил Милов при класиците, а Айк Мнацаканян се окичи с бронз. При кадетите пълният комплект от медали допълниха Диана Павлова и Георги Иванов – сребро в свободния стил, както и Мирослав Емилов с бронза при класиците.

Паричните премии медалистите получиха от Данаил Ганчев на церемония в офиса на компанията.

Призьорите бяха поздравени от почетния президент БФ Борба Валентин Йорданов и от президента Христо Маринов, които им пожелаха още по-големи успехи и на световните първенства по-късно през годината. Двамата благодариха и на компанията, която финансово подпомага българската борба.

Заради награждаването жените ни отложиха с два дни лагера си в „Спортпалас” край Варна. Старши треньорът Петър Касабов, че трикратната европейска шампионка Биляна Дудова вече е започнала да тренира на облекчен режим. Преди около два месеца националката пострада при самонараняване в момент на афект.
Тайбе Юсеин пък допълни, че загубата от една от сериозните й съпернички - украинката Юлия Ткач
на европейските игри в Минск в края на юни, няма да й повлиялят на психологическата й подготовка за световното през септември. Мондиалът е първа квалификация за олимпийските игри Токио 2020.

Класиците пък, водени от старши треньора Армен Назарян, дойдоха за награждаването от Белмекен, където са на лагер.

Същевременно двукратният европейски шампион за кадети Едмонд Назарян пък допълни, че сега голямата му цел е титлата от световното в „Арена Армеец”, което започва от 29 юли в София. Гост на първенството ще бъде и президентът на Межуднародната федерация по борба Ненад Лалович, който е и член на МОК.

През миналата година Едмонд, син на двукратния олипийски шампион Армен Назарян, спечели бронз на световното, както и на младежките олимпийски игри.

Снимки СПОРТАЛ

nagr g gnagr g gnagr g gnagr g gnagr g g