9 d alexandrov1С два избити зъба, но със злато завърши паметният финал на руснака Александър Чахиркин срещу арменеца Чайлян в кат. до 77 кг на класическия стил в Минск (7:6).

По време на сблъсъка шампионът поведе с 5:0, но направи хвърляне, при което удари челюстта си и счупи два странични зъба. Съперникът му намали резултата до 5:4 за секунди. „Тогава разбрах, трябва да се активизирам, иначе губя - призна №1 в света и Европа. - Когато искаш да спечелиш в главата ти е само мисълта за победа, дори и да си изплюл зъбите си...“
Така с нови атаки Александър успява да спечели битката, но след последния съдийски сигнал буквално е изнесен от тепиха.

„А шефът на нашата федерация Михаил Мамиашвили се пошегува с мен с думите: Може да сложим златни зъби, те са по-добри от сребърните“, продължи Чахиркин

Всъщност изпитанията на световния и европейски шампион на игрите не спират дотук. След финалната среща Чахиркин отиде на официалната вечеря, но с огромни усилия отваряше устата, за да хапне нещо. А още след схватките в първия ден допинг ченгетата  споходиха руския борец.  За да даде проба той трябваше да изпие 4 бутилки с вода. А на сутринта преди финала му се наложи да сваля - 2,5 кг!

Всъщност Чахиркин още при първото си излизане на тепиха срещна нашия Даниел Александров и едва не загуби. Но опитът си каза думата 3:3 за руския борец и с това даде шанс да българина в репешажите. 

"Досега не ми се е случвало да си оставя зъбите на състезание - продължи в шеговит тон шампионът. - Да, случвало ми се е да се отчупят оттук-оттам, но да изпадат - за първи път. Сега ще трябва да си намеря стоматолог, а дали ще намеря такъв, който да ми направи отстъпка (усмихва се)..."